Plenković: O učešću Hrvatske u obuci ukrajinskih vojnika odlučivaće Sabor

Plenković: O učešću Hrvatske u obuci ukrajinskih vojnika odlučivaće Sabor

Nakon što je predsednik Zoran Milanović odbio da razmatra zahtev ministra odbrane o učešću hrvatske vojske u evropskoj misiji obuke ukrajinskih vojnika (EUMAM), Vlada Hrvatske danas je odlučila da prijedlog o tome uputi parlamentu na odlučivanje.

Na otvorenom dijelu sjednice vlade premijer Andrej Plenković je naveo tri načina na koja bi Hrvatska mogla da pomogne Ukrajini po ovom pitanju.

– Da naši oficiri budu u komandnim strukturama ove misije, da hrvatski vojnici budu dio onih vojski unutar EU koje će biti spremne da obučavaju ukrajinske vojnike, mahom u Poljskoj i Njemačkoj i mogućnost da se ukrajinski vojnici obučavaju i u Hrvatskoj – rekao je Plenković.

Dodao je da u saboru očekuje zanimljivu političku raspravu.

– Ovo je i prilika da se pokaže ko je ko kada je riječ o međunarodnim odnosima i kada je riječ o pomoći Ukrajini – rekao je hrvatski premijer, prenijeli su hrvatski mediji.

Misija EUMAM trajaće dvije godine i provodiće se na teritoriji država članica EU.

– Hrvatska bi učestvovanjem u ovoj misiji nastavila aktivan doprinos i potvrdila predanost u podršci zajedničke sigurnosne i odbrambene politike i međunarodnoj sigurnosti. Učešćem hrvatske vojske u misiji za podršku Ukrajini, Hrvatska bi sa svojim iskustvom iz Domovinskog rata značajno doprinijela obuci oružanih snaga Ukrajine – rekao je na sednici vlade ministar odbrane Mario Banožić.

Vlada predlaže da u misiji učestvuje do 80 pripadnika Oružanih snaga RH uz mogućnost rotacije i da u Hrvatsku može ući do 100 pripadnika ukrajinskih snaga uz mogućnost rotacije u 2022., 2023. i 2024. godini.

Predsjednik Zoran Milanović, koji je i vrhovni komandant Oružanih snaga, odbio je da da saglasnost za učešće hrvatskih vojnika u misiji EU za pomoć Ukrajini.

Milanović tvrdi da to nije u skladu s Ustavom, kao i da ministar obrane nije ovlašćen da traži negovu saglasnost za to pitanje.

Hrvatski predsjednik je takođe zamerio to što su ministri spoljnih poslova i odbrane, Gordan Grlić Radman i Mairo Banožić u Briselu pristali na učešće hrvatskih vojnika u ovoj misiji, a da se prethodno o tome sa njim nisu konsultovali.

Nakon što je Milanović odbio da razmatra ovaj zahtjev, ministar Banožić je rekao da ga to ne brine i da će o tome odlučiti sabor dvotrećinskom većinom.

Međutim, sudeći prema jučerašnjoj raspravi na ovu temu u hrvatskom parlamentu, saglasja nije bilo.

Tanjug/Nezavisne

CATEGORIES
Share This