Petković poručio da se Priština služi nasiljem za ostvarivanje ciljeva

Petković poručio da se Priština služi nasiljem za ostvarivanje ciljeva

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da Beograd ostaje čvrsto opredijeljen za rješavanje problema na Kosovu i Metohiji razgovorom, uz posredovanje partnera iz EU, dok privremene institucije samouprave u Prištini sistematski ruše dijalog, posežući za unilateralizmom i nasiljem kao sredstvom za ostvarivanje ciljeva.

Petković je ukazao kako bi Kosovo i Metohija danas bili mnogo bolje mjesto za život i Srba i Albanaca da su privremene institucije samouprave u Prištini pola snage koju svakoga dana ulažu u produbljivanje antagonizama između Srba i Albanaca uložile u stvaranje stabilnosti i međunacionalnog povjerenja.

– Ali, to nije cilj Kurtija i njegovih glasnogovornika, jer oni se i dalje nadaju da će Srbi nekud nestati i da će oni na bijelom konju ujahati i u sjevernu Kosovsku Mitrovicu i u UN – što se nikada neće desiti – naveo je Petković.

Komentarišući optužbe šefa poslaničke grupe “Samoopredjeljenja” Mimoze Kusari Ljilje da je Beograd kriv za zastoj u dijalogu, Petković je ukazao da je apsurd što takva optužba stiže od nekoga ko je “na političku funkciju došao na krilima Kurtijevih populističkih poruka o nevažnosti dijaloga sa Beogradom i izjavama da Prištinu ne obavezuju dogovori iz Brisela”.

Petković je istakao da LJiljajeva kao “osvedočeni politički ekstremista” nema pravo da dijeli lekcije o demokratiji i podsjetio da je ona u Đakovici bila ideolog onih koji su prognanim Srbima sedam godina zabranjivali čak i da posjete groblja.

– Predstavnici “Samoopredeljenja” bi, umesto što fraziraju o demokratiji i evropskim vrednostima, trebalo na delu da posvedoče svoj demokratski kapacitet tako što će omogućiti formiranje Zajednice srpskih opština i tako oživeti briselski dijalog – poručio je Petković u pisanoj izjavi.

Ljiljajeva je danas ocijenila da će dijalog Beograda i Prištine biti u zastoju jer, kako je ocijenila, srpska strana nije imala volje da unaprijedi ovaj proces.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This