Orban poručio da je Srbija ključna pa poručio: Dolaze muslimani

Orban poručio da je Srbija ključna pa poručio: Dolaze muslimani

Evropska unija ne može razgovarati o svojoj sigurnosti i evropskom identitetu bez Srbije čije je članstvo u savezu geopolitički interes, rekao je u srijedu na Bledu mađarski premijer Viktor Orban.

“Treba nam Srbija zbog geopolitike”, rekao je mađarski čelnik na Bledskom strateškom forumu, na panelu na temu budućnosti Evrope.

“Srbija je ključna. Bez Srbije kao članice EU-a ne može se razgovarati o sigurnosti ili cjelokupnom evropskom identitetu. Više nama treba srbijansko članstvo EU-u nego što to treba Srbiji”, zaključio je Orban.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sudjelovao je na istom panelu kao jedini predstavnik države koja nije članica EU-a, uz šest europskih premijera, među njima i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Vučić je naglasio kako je Srbija bila entuzijastična oko procesa pristupanja EU-u, ali “taj entuzijazam više ne postoji”.

“Našli smo svoje načine da nadvladamo ekonomske poteškoće. Stvorili smo svoje mehanizme”, kazao je Vučić.

Srbijanski predsjednik istaknuo je kako je Srbija i dalje u potpunosti predana europskom putu, no “morala je preživjeti i poboljšati položaj svojih ljudi”.

Vučić EU-u, “najboljem mjestu na svijetu za život”, zamjera što ne nagrađuje napredak država kandidatkinja kad ispune neke od kriterija za članstvo.

“Sjeverna Makedonija je promijenila ime, dobila je obećanja da će se otvoriti proces, je li se to dogodilo?”, pitao je Vučić o državi  koja je riješila spor oko imena s Grčkom, ali sad joj otvaranje pregovora blokira Bugarska.

“Ne tražim pomoć i ne plačem, samo govorim što je istina i mi to vidimo”, zaključio je.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel na panelu je kazao kako je EU, svjesna da mora biti vidljivija u Srbiji, povećala investicije u toj državi što je Vučić potvrdio, prenosi Hina.

Viktor Orban je poručio predsjedniku Evropskog parlamenta Davidu Sassoliju, koji je podsjetio na urušavanje Rimskog carstva, da je puno važnije istočnoevropsko iskustvo otomanskog osvajanja. Pitanje je kako da ostanemo zajedno, kaže Orban i ponavlja da “dolaze muslimani”, izvijestio je reporter N1 televizije Domagoj Novokmet.

(Jutarnji list)

CATEGORIES
Share This