Obijena crkva u Suvom Dolu kod Kosovske Mitrovice

Obijena crkva u Suvom Dolu kod Kosovske Mitrovice

Nepoznata lica obila su tokom noći crkvu posvećenu Svetoj Petki u Suvom Dolu potvrdio je za Kosovo onlajn protojerej Dalibor Lazić koji je prvi zatekao obijena vrata i pozvao policiju.

Danas se u Suvom Dolu obeležava seoska slava, Sveta Petka Trnova u narodu poznata kao Sveta Paraskeva, i na sam dan slave meštane su prilikom dolaska na jutarnju liturgiju sačekala obijena vrata crkve koja je posvećena upravo ovoj svetiteljki.

Ovo je drugi incident u samo tri dana koji se desio u ovom mešovitom naselju nadomak Severne Mitrovice.

Lazić kaže da je odmah nakon što je video obijena vrata pozvao policiju, ali i da ovo nije prvi put da je ova crkva na meti vandala.

“Po ko zna koji put se ovo dešava i upravo zbog ovakvog vandalizma smo i promenili vrata na crkvi koja su bila oštećena. Obavestio sam policiju koja je došla nakon 45 minuta. U samom hramu nije bilo nekog prevrtanja i skrnavljenja. Otvorene su carske dveri, kutija gde se nalazi novac i gde se nalaze sveće”, rekao nam je Lazić.

On posebno napominje da je veliki broj vernika i danas na veliki praznik došao na liturgiju uprkos svim događajima koji se dešavaju ovih dana.

“Hvala Bogu, znali smo da ćemo danas održati liturgiju makar i ispred crkve, ukoliko bude duže obavljen uviđaj. Uzdamo se u Boga i u Božju pomoć da će nas sačuvati. Mi smo imali i 5. avgusta nemili događaj kada su na ambulanti u Suvom Dolu ispisani grafiti OVK”, podseća Lazić.

Upkos radosnom danu koji je danas okupio vernike u ovom mestu Lazić kaže da se oseća zabrinutost i nemir.

“Danas je radostan dan za ovo selo, ali kod naroda i dece ne možeš da vidiš radost. Mi smo imali i pre nekoliko dana kada su crkvu pominjali u negativnom kontekstu i posle petnaestak dana se ostvarilo da obiju sam hram”, kazao je Lazić.

Uprkos tome što je događaj dodatno onespokojio meštane, jer je u Suvom dolu pre dva dana osvanuo i grafit „UČK“, što je unelo uznemirenje među među stanovnike tog naselja, današnjoj liturgiji i proslavi seoske slave prisustvovalo je više od trideset ljudi.

(Kosovo online) Foto: Kosovo online

CATEGORIES
Share This