Njemačka na nogama: Kome je bilo namijenjeno oružje iz Hrvatske, je li u sve umiješana politika?

Njemačka na nogama: Kome je bilo namijenjeno oružje iz Hrvatske, je li u sve umiješana politika?

U članku u listu “Tagejscajtung”, koji potpisuje više autora, opisuje se kako je otkriven krijumčarski lanac 2018. godine. Njemački istražioci tada su na autoputu uhapsili jednog muškarca kojeg su smatrali kurirom za prijenos ilegalnog oružja. „Hapšenje je označilo početak višegodišnjih istraga koje su vodile od Hrvatske do Njemačke, Austrije i Švajcarske.

Istražioci su otkrili mrežu u kojoj je hrvatski lanac krijumčara oružja robom snabdijevao druge lance krijumčara, među kojima i grupu koja je u prvom redu djelovala iz Bavarske, kupovala krijumčareno oružje i dalje ga prodavala. Njihov navodni šef je Alexander R.”

Četrdesetosmogodišnji Alexander R. bivši carinik koji se okušao i u legalnom poslovnom svijetu, s Hrvatskom nije imao samo navodne kriminalne veze nego i privatne. Kako piše “Tagejscajtung” on je oženjen Hrvaticom koja je „povezana s ultranacionalističkim veteranima paravojnih milicija, koji su se borili u ratu”. R. djelimično živi i u Hrvatskoj pa je ondje i uhapšen prošlog ljeta zbog sumnje u ilegalnu trgovinu oružjem. Potom je izručen Njemačkoj, gdje i danas sjedi u istražnom zatvoru. Osim njega, zbog sumnje da su počinili isto krivično djelo uhapšeno je još nekoliko osoba.

Za novinare “Tagejscajtunga” zanimljiva je veza Alexandera R. s desnom scenom u Njemačkoj. Kako pišu, on je bio član Alternative za Njemačku (AFD), stranke čiji se dijelovi zbog sumnje u desni ekstremizam nalaze pod nadzorom Savezne službe za zaštitu ustavnog poretka. No, onda je 2017. godine prekinuo veze s AFD-om. “Tagejscajtung” prenosi: „U objavi na Fejsbuku je napisao: „AFD je stranka plutokratije koju je implementirao sistem! Ja je ne podržavam!” A potom je dodao: „Ja jesam, bio sam i ostajem nacionalista i socijalista!”

U članku se podsjeća da je većina uhapšenih članova ove krijumčarske grupe bila dio desnoekstremističke scene, a neki su, takođe, bili povezani s AFD-om – s kontaktima sve do saveznog parlamenta Bundestaga i vođe AFD-ovog desničarskog krila Björna Höckea.

Na tu vezu je, piše “Taz”, ukazao i iskaz jednog svjedoka na suđenju u Hrvatskoj: „Već u aprilu 2019. je hrvatski sud osudio ukupno 11 osoba, koje su bile umiješane u međunarodnu trgovinu ratnim naoružanjem i oružjem. (…) Jedan je svjedok rekao kako zna kome je oružje trebalo ići: AFD-u.”

Dio uhapšenih je učestvovao i u osnivanju udruženja Patriotska alternativa, koje podržava desno krilo AFD-a. U berlinskom listu se ističe kako se iz krugova bliskih istražiocima doznaje da je „Alexander R. zaradu od prodaje oružja htio koristiti za osnivanje nove političke organizacije”, vjerovatno sekcije Patriotske alternative u Bavarskoj.

„Naše istraživanje je pokazalo: planovi iza kulisa idu znatno dalje: radi se o ‘ciljanom i povezivanju snaga i stvaranju paralelnih struktura za nacionalno svjesne Nijemce i Evropljane’, tako to formuliše Alexander R. u jednom internom dokumentu. Njemački građani, piše on, vide se ‘sve više izloženi diskriminaciji i ucjeni od strane vladajućeg sistema’.” U članku u “Tazu” se izvještava da su članovi grupe namjeravali izgraditi njemačka naselja u Mađarskoj, Rusiji i Hrvatskoj za one koji žele biti dalje od „gender-mainstreaminga i historijske indoktrinacije”. Također, piše da je bilo govora i o treninzima za borbu i zaštitarskim firmama, a dio poslovanja su trebale biti i opservacije.

Što su osumnjičenici planirali s oružjem?

Autori članka u “Tazu” smatraju da razbijanjem krijumčarskog lanca slučaj nije do kraja riješen: „Kada se pogledaju istrage i hapšenja, mogla bi se ispričati jedna priča o uspjehu. O tome kako su istražioci razotkrili lanac krijumčara prije nego što je desnoekstremnu scenu u većim količinama mogao snabdjeti oružjem – i prije nego što je ono moglo biti upotrijebljeno. Ali, interni čatovi, mejlovi i dokumenti koje su dobili, pokazuju jednu drugačiju sliku. U njima piše kako je jezgro grupe počelo trgovati i kako je Alexander R. istovremeno radio na stvaranju novih desnoekstremističkih krugova. On traži kontakt s desnoekstremističkim organizacijama, sam djeluje na osnivanju novih, do čega većinom ipak ne dolazi. Sve to radi godinama a da ga niko ne sprečava u tome.”

Osim toga, u “Tazu” se, također, upozorava: „Kada se pogledaju poznati podaci slučaja, iritira to što je šest muškaraca navodno trgovalo oružjem, a najmanje deset ih se očito zanimalo za kupovinu. I to koliko je malo oružja na kraju pronađeno.” Autori pretpostavljaju da istražitelji nisu pronašli svo oružje.

Novinari “Taza” idu i korak dalje. „Pitanje je: šta su osumnjičenici planirali s oružjem? Jesu li željeli formirati militantnu skupinu?” I podsjećaju da je stranka Zeleni u bavarskom pokrajinskom parlamentu od bavarskog ministarstva pravosuđa tražila odgovor na pitanje radi li se kod hapšenja krijumčara oružja o kriminalnom udruženju. „Odgovoreno im je: ‘Prema dosadašnjim saznanjima, to ovdje nije slučaj.’ A na pitanje u koju je svrhu grupa u Bavarskoj prodavala oružje, nisu dobili odgovor, jer kako je rečeno, istraga još traje”, piše njemački list “Tagejscajtung”

Istokrs.com

CATEGORIES
Share This

COMMENTS