Nepoznati biznismen iz Srbije ojadio Hrvatsku za 3,7 miliona evra, pa nestao bez traga

Nepoznati biznismen iz Srbije ojadio Hrvatsku za 3,7 miliona evra, pa nestao bez traga

Rješenjem Trgovačkog suda u Osijeku 21. aprila 2021. pokrenut je stečajni postupak nad kompanijom “Endre Trade” iz Vukovara čiji je vlasnik srpski državljanin Roland Moric iz Subotice.

Kako se navodi u privremenom izvještaju stečajne upravnice Blanke Gambiraže, firma “Endre Trade”, koja se bavila veleprodajom pšenice i drugih žitarica između Hrvatske i Mađarske, napravila je dug prema Poreskoj upravi od više od 28,5 miliona kuna, odnosno oko 3,7 miliona evra.

Bio bi to zapravo samo još jedan u nizu stečajnih postupaka da se u međuvremenu nije utvrdilo kako je Rolan Moric zapravo “čovjek-duh” o kojem ne postoje nikakvi tragovi ni dokumenti kako bi se moglo doći do njega i naplatiti barem dio potraživanja.

Tako je Gambiraža utvrdila da su računi i novčana sredstva bila u neprekidnoj blokadi 245 dana i to do dana izdavanja potvrde Fine 29. aprila 2021. Ali ni tu nije kraj, jer je Gambiraža utvrdila kako Roland Moric, kao vlasnik kompanije, nema registrovan broj telefona niti u jednom imeniku, piše Večernji list.

Niti u Subotici, gdje Moric ima prijavljeno prebivalište, takođe nema prijavljenoga broja telefona niti čovjeka s tim imenom i prezimenom iko poznaje. Gambiraža je poslala na adresu sjedišta dužnika u Vukovaru poštom pisani poziv, ali se on vratio neuručen.

Apsurdi se ređaju i dalje jer na adresi kompanije u Vukovaru, u poslovnoj zgradi s nizom usluga i prodavnica za “Endre Trade” niko ne zna. Nema niti skladišta u kojem bi se, prema bilansu, trebale nalaziti zalihe pšenice.

Moric u Hrvatskoj nije imao niti vozilo registrovano na svoje ime, nije je imao prometa nekretnina, a ni sudskih postupaka.

– Ovo je klasičan slučaj “otvori – zatvori”. Radi se o “čovjeku-duhu” koji nije ostavio nikakvih tragova, koji je napravio višemilionski dug i nestao. Što se tiče mene, kao stečajne upravnice, ja sam svoj posao završila i u ovom slučaju ne mogu više ništa da uradim. U Poreskoj upravi sam saznala da je poreski dug utvrđen sprovedenim poreskim nadzorom dužnika kao i da je u toku kazneni postupak u kojem je ovaj dužnik samo jedan od još nekoliko okrivljenih – rekla je Gambiraža.

U okviru postupka Gambiraža je razgovarala i s knjigovođom iz Vukovara koja je vodila poslovne knjige kompanije “Endre Trade” od 19. oktobra 2017. do 18. septembra 2019. U izvještaju stoji kako je od nje saznala da se dužnik bavio veleprodajom žitarica između Hrvatske i Mađarske kao i da je njoj uredno dostavljao račune za knjiženje, ali i da joj ništa nije bilo poznato u vezi sa nezakonitim radnjama dužnika, sve dok i sama nije bila pozvana u DORH. Rekla joj je i da nikada nije bila u prostorijama sjedišta dužnika, niti je vidjela robu koja se prodavala.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This