NATO se igra vatrom, Evropi nećemo zaboraviti neprijateljsko ponašanje

NATO se igra vatrom, Evropi nećemo zaboraviti neprijateljsko ponašanje

„U NATO ne razmišljaju o miru, Alijansa mora da opravda svoje postojanje i politiku ‘obuzdavanja’ Rusije“, rekao je on

Države-članice NATO se igraju vatrom isporučujući oružje Ukrajini, rekao je direktor Departmana za saradnju sa Evropom pri Ministarstvu spoljnih poslova Rusije Nikolaj Kobrinec.

Kobrinec je u intervjuu za Sputnjik ukazao na to da Alijansa jača svoje istočno krilo i da se u stanju povišene borbene gotovosti nalazi 40.000 vojnika saveza.

„Još više uznemiravaju isporuke oružja u Ukrajinu. Igraju se vatrom“, upozorio je diplomata.

Oružje koje EU isporučuje Kijevu posle nekog vremena će se rasuti po Evropi bez kontrole i može da dođe i u ruke terorista, ukazao je on.

Prema njegovim rečima, u trenutnim okolnostima dijalog sa NATO je nemoguć i čak nema smisla ni razmatrati uslove za obnavljanje kontakata.

„U NATO ne razmišljaju o miru, Alijansa mora da opravda svoje postojanje i politiku ‘obuzdavanja’ Rusije“, rekao je on.

Kako je istakao, Alijansa se boji direktnog sukoba sa Rusijom, ali namerava da se bori „do poslednjeg Ukrajinca“ što je maksimalno cinična politika.

O odnosima sa EU
Rusija neće zaboraviti neprijateljski odnos Evropske unije, rekao je Kobrinec.

Da bi odnosi mogli da se normalizuju potrebno je da Brisel odustane od pritisaka diktata i poštuje ruske interese.

„Evropska unija je u poslednje vreme izuzetno neprijateljski nastrojena prema našoj zemlji. To joj neće biti zaboravljeno“, rekao je ruski diplomata.

Kobrinec je rekao i da će ruska strana, izlaskom iz Saveta Evrope, uštedeti 34 miliona evra.

Takođe je dodao da će Rusija prilikom donošenja odluke o uplati članarine za SE uzeti u obzir nezakonitu zaplenu njenih zlatnih rezervi od strane Zapada.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju građanima istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“.

Izvor: Sputnjik

CATEGORIES
Share This