„Nastavljamo štititi saveznike“ Iz NATO poručili da je važna sloboda kretanja i bezbjedno okruženje na Kosmetu

„Nastavljamo štititi saveznike“ Iz NATO poručili da je važna sloboda kretanja i bezbjedno okruženje na Kosmetu

Šefovi komiteta načelnika generalštabova NATO potvrdili su posvećenost misiji Kfora na Kosovu i Metohiji i promovisanju bezbjednog i stabilnog okruženja, te garantovanju slobode kretanja, što će koristiti svim zajednicama na Kosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju objavljenom na stranici Alijanse nakon sastanka.

Usaopštenju se navodi da su šefovi komiteta načelnika generalštabova NATO o misiji Kfora razgovarali sa operativnim partnerima Jermenijom, Austrijom, Finskom, Irskom, Moldavijom, Švedskom, Švajcarskom i Ukrajinom.

Diskusija je bila usredsređena na rad misije proteklih 12 mjeseci, bezbjednosnu situaciju na terenu i na problematično bezbjednosno okruženje.

Komitet je razgovarao i o misiji NATO u Iraku sa Australijom, Finskom i Švedskom.

Zvaničnici su potvrdili važnost sprovođenja planova djelovanja Alijanse u miru radi doprinosa kolektivnoj odbrani.

Predsjedavajući Komiteta admiral Rob Bauer izjavio je na konferenciji za novinare nakon sastanka da su učesnici bili usredsređeni na kolektivnu odbranu i da su razgovarali o načinima njenog jačanja.

On je rekao da se na sastanku razgovaralo o brzom i fleksibilnom planiranju akcija NATO, strategiji na istočnom krilu Alijanse i načinima sprovođenja strategije kolektivne odbrane.

Bauer je naglasio da je potvrđena podrška Ukrajini, te da su šefovi komiteta saglasni da će Alijansa pomagati Kijevu koliko god to bude potrebno.

Vrhovni komandant Savezničke komande za operacije u Evropi Kristofer Kavoli napomenuo je u obraćanju novinarima da je Alijansa nakon početka specijalne ruske vojne operacije u Ukrajini “promijenila stav” i da je to omogućilo veće prisustvo NATO na istočnoj granici vojnog bloka.

On je naglasio da će NATO nastaviti da štiti sve saveznike i da će sprovoditi planove djelovanja Alijanse u miru radi doprinosa kolektivnoj odbrani.

Vrhovni komandant savezničkih snaga za transformaciju Filip Lavin je tokom sastanka i konferencije za novinare predstavio stratešku opservaciju rata u Ukrajini.

Bauer, Kavoli i Lavin potvrdili su podršku Ukrajini i osudili rusku specijalnu vojnu operaciju.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This