Na šta se NATO sprema? 4.600 vojnika blizu Srbije

Na šta se NATO sprema? 4.600 vojnika blizu Srbije

U Severnoj Makedoniji počinje velika vojna vJežba u kojoj učestvuje oko 4.600 pripadnika oružanih snaga SAD i saveznika.

Vježba, kako se navodi, počinje 12. maja, na poligonu Krivolak. Cilj je da se provjere NATO snage za slučaj da se ukrajinska kriza prelije na prostor Balkana ili istok Evrope.

U vežbi će osim američkih vojnika učestvovati i pripadnici oružanih snaga Sjeverne Makedonije, Velike Britanije, Italije, Francuske, Crne Gore, Albanije i Grčke.

“Sjenka rata u Ukrajini je snažna i više nema političkih eufemizama u obrazloženjima scenarija vježbi. Jasno je da se radi o provjeri NATO za slučaj potrebe da se angažuje na prostoru Balkana ili na istoku”, navodi se u tekstu.

Planiran je angažman 45 aviona i helikoptera, oko 1.800 padobranaca i zaštitu lovačke avijacije.

Portal dodaje da je centralno mjesto vježbe poligon Krivolak, jer je on uređen za obuku u uslovima bliskim ratnim. Na tom prostoru, osim desanta, biće prikazana neposredna vazduhoplovna podšrka.

Učestvovaće američki jurišni avioni A-10 iz Nacionalne garde Merilenda, a na aerodromu Petrovec stigli su i helikopteri činuk i blek houk iz Amerike, kao i apač iz Velike Britanije.

Vježba će trajati do 20. maja a predstavlja deo međunarodne vježbe organizovane pod istim imenom ovog proleća u regionu Arktika, Baltika i Balkana.

Izvor: B92

CATEGORIES
Share This