Na današnji dan prije 43 godine umro Tito

Na današnji dan prije 43 godine umro Tito

Josip Broz Tito (1892-1980), doživotni predsjednik SFRJ i Saveza komunista, koji je 35 godina upravljao državom, umro je 4. maja 1980. godine.

Broz je kontroverzna ličnost čiji su biografski podaci nejasni, a veliki dijelovi karijere nerazjašnjeni.

Prema zvaničnoj verziji, on je rođen u Kumrovcu u Austrougarskoj. Izučio je u Sisku bravarski zanat, pa je počeo da radi kao metalski radnik u Zagrebu, a zatim u fabrikama u više zemalja.

Kao austrougarski kaplar Broz je učestvovao u Prvom svjetskom ratu. Borio se protiv srpske vojske tokom austrougarske agresije na Srbiju, o čemu se nikada nije govorilo u njegovoj biografiji.

Broz je teško ranjen i zarobljen 1915. godine na Karpatima, na Istočnom frontu. Poslije toga učestvovao je u Oktobarskoj revoluciji.

U Jugoslaviju se Broz vratio krajem oktobra 1920. godine, kada je postao član Komunističke partije.

Godine 1937. Broz postaje generalni sekretar partije, i to voljom Josifa Visarionoviča Staljina, poslije smjenjivanja i strijeljanja Milana Gorkića.

Tokom 1936. i 1937. godine Broz je radio u Kominterni u Moskvi.

Kao vođa Komunističke partije Jugoslavije Broz je u Drugom svjetskom ratu vodio partizanski ustanak protiv Nijemaca od 1941. godine do kraja rata.

On je jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih.

Josip Broz Tito nikada nije obišao ustaški koncentracioni logor Jasenovac, a bio je jedan od kreatora Ustava iz 1974. godine kada je Jugoslavija konfederalizovana. Srbija je tada postala jedina republika sa dvije autonomne pokrajine, nemoćna da odlučuje u svoje ime.

SRNA

CATEGORIES
Share This