Na Balkanu može sve: Vila u BiH, bazen u Hrvatskoj

Na Balkanu može sve: Vila u BiH, bazen u Hrvatskoj

Iako se po hrvatskim zakonima objekti ne smiju graditi u pojasu unutar 100 metara od državne granice, čak tri stambene zgrade koje prilaz imaju iz mjesta Ivanica u BiH, izgrađene su na Gornjem Brgatu.

Naime, prema pisanju Dubrovačkog vijesnika, uvidom u Geoportal hrvatske Državne geodetske uprave jasno je da su tri vile s bazenima, čiji je investitor državljanin Slovenije u cjelosti izgrađene na teritoriji Republike Hrvatske, odnosno administrativnom području Opštine Župa dubrovačka.

Uz njih, na predjelu Carine prekograničnog naselja Ivanica su i vile iznad samog graničnog prelaza GP Brgat čiji je investitor banjalučki informatičar sa britanskom adresom u Londonu, ali za razliku od spomenutih u ovom slučaju, dnevni boravak i spavaonice ipak se nalaze u BiH.

Foto: Dubrovački vijesnik

Međutim najistureniji, južni zidovi su građeni upravo na liniji brda, odnosno na samoj državnoj granici pa su luksuzno opremljeni bazeni i terase za sunčanje izgrađeni i više od 10 metara unutar državne teritorije Hrvatske!

Upravo tako su i nastali reklamni slogani iznajmljivača vila na Ivanici: “Hrvatski ugođaj, BiH-cijene” ili “Vila u BiH, bazen u Hrvatskoj”. Zbog blizine bi neko iz vila iznad GP Gornji Brgat, iz dosade, mogao hrvatske carinike i granične policajce kamenom pogoditi.

Hercegovački Beverli Hils

Dubrovački vijesnik navodi da su slali upite brojnim institucijama, kao i premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću, ali nisu dobili konkretne odgovore već samo prebacivanje odgovornosti na druge.

Navode da je nekome pošla voda na usta zbog moguće masne naplate građevinskih dozvola tik uz granicu, a Ivanica se pretvara u hercegovački Beverli Hils.

Foto: Dubrovački vijesnik

Iako je Opština Ravno svim investitorima izdala građevinsku dozvolu te izgradnju vila čak uslovila gradnjom bazena, a zbog čega kupci iz cijele Evrope bikvalno stoje u redu, to je naselje znatnim dijelom postalo područje divlje gradnje koja duboko zadire u oblast neriješenih međudržavnih odnosa i nepoštivanja granica.

Dubrovački vijesnik

CATEGORIES
Share This