Manifestacija ustašluka i fašizma u Hrvatskoj

Manifestacija ustašluka i fašizma u Hrvatskoj

Borba za titulu prvaka Hrvatske u fudbalu je okončana, ali uz skandal.

U pretposljednje kolo prvenstva Dinamo Zagreb je ušao sa četiri boda prednosti u odnosu na Hajduk iz Splita, koji je najprije u subotu (privremeno) prišao na “-1”, ali se nadao da će pred veliki derbi, u završnoj rundi šampionata, najveći rival, klub iz glavnog grada, kiksnuti protiv Šibenika.

Od tog kiksa nije bilo ništa – Zagrepčani su u 39. i 53. minutu, golovima Tolića i Bockaja (iz sjajnog slobodnog udarca), došli do 0:2 na ovom gostovanju i tako utrli put ka povratku na +4 pred posljednje kolo, time i ka čak 16. tituli “modrih” u posljednjih 17 godina.

Ali, taj meč je protekao uz ustaški pir na tribinama, gde su dve navijače grupe, domaći “Funcuti” i zagrebački “Bed blu bojsi”, zajedno pjevali, jer su u dobrim odnosima, ali i zajedno zgrozili svijet.

Evo kako je o tome izvijestio hrvatski portal “Indeks”:

“Nakon 20-ak minuta relativno normalnog navijanja, uz tek poneku uvredu najvećim rivalima (navijačima Hajduka iz Splita), kakva je uobičajena za tribine, Bed blu bojsi i Funcuti su zajedničkim snagama počeli ustašovati.

Prvo je jedna tribina vikala “Za dom”, a druga odgovarala “spremni!”, a onda se s tribina čulo i “O Hrvatska, Hrvatska, nezavisna država” u slavu zločinačke NDH.

Sve to zaključeno je transparentom koji su podigli Bed blu bojsi, na kojem je pisalo: “Nisu nam zatrli sjeme krvnici što paklom gmižu.” Nije potpuno jasno šta je bila poruka tog transparenta, ali čini se da se radi o stihu iz pjesme Ive Fabijana ‘Proleće u Blajburgu’ (mjestu gde su stradale mnoge ustaše na kraju Drugog svjetskog rata)”, piše hrvatski “Indeks”.

To, međutim, nije bilo sve.

Na društvenim mrežama pojavila se fotografija napraveljana prije ovog meča, a na kome su u Šibeniku  navijači iščekivali utakmicu uz zastavu Ukrajine i zaštitni znak zloglasnog bataljona “Azov”.

“Azov” se, zbog svoje ideologije, od strane mnogih tretira kao neo-nacistička organizacija.

Da je ova vest ostala u čisto sportskim okvirima, u prvom planu bi bila činjenica da je Dinamo 23. put postao prvak Hrvatske, uz 10 šampionskih trofeja iz doba bivše države, SFR Jugoslavije, te da je u posljednjih 17 godina samo FK Rijeka, 2017, prekinula dominaciju Zagrepčana u prvenstvu. Ali, sramotna dešavanja na tribinama, pa i tokom okupljanja navijača u Šibeniku, u drugi plan su stavili sport, a u prvi, ko zna koji  put, istakli povampireno ustaštvo.

Novosti

CATEGORIES
Share This