Kalemegdan, Hram Svetog Save i Skadarlija najprivlačniji turistima

Kalemegdan, Hram Svetog Save i Skadarlija najprivlačniji turistima

Među najposjećenijim i najprivlačnijim lokacijama za turiste koji dolaze u Beograd ističu se Kalemegdan, Hram Svetog Save i Skadarlija, rekla je za Tanjug licencirani turistički vodič Bojana Šestović iz Udruženja turističkih vodiča Srbije.

Kalemegdan je, kaže, centralna lokacija u Beogradu i ne može je zaobići nijedan turista.

„Ovo je jedan kompleks gdje posjetioci na jednom mestu mogu da vide više stvari, posjete muzeje, vide spomenike i da čuju istoriju“,  rekla je Šestovićeva.

Prema njenim riječima, rijetko koji grad može da se pohvali time da praktično u centru grada ima i veliko ratno ostrvo, i da je na ušću dvije velike evropske rijeke.

Tako, dodaje, oni turiste koji dođu u Beograd, individualno ili grupno, uvijek upućuju na Kalemegdan.

Druga najpopularnija lokacija koju turisti posjećuju je, kaže, Hram Svetog Save, koji ima važnu i duhovnu i turističku funkciju.

„Turisti svih vjeroispovesti i nacija potpuno su impresionirani kako pozicijom, tako i čitavom pričom koja se vezuje za izgradnju ovakve svetinje. Ona samim tim dobija na značaju ne samo u vjerskom već i na tom svjetovnom dijelu, tako da je Hram turistička atrakcija iako ima vrlo važnu duhovnu funkciju“, rekla je Šestović.

Pitanja koja turisti najčećše postavljaju kada se tu nađu su vezana za ikonografiju i ličnosti iz istorije.

„Čitav jedan ciklus vezan za našu duhovnost i tradiciju može se ispričati upravo u Hramu“, navela je ona.

Nakon cjelodnevnog obilaska grada, turisti žele da se odmore, ručaju ili večeraju, a tada se, kaže Šestovićeva, upućuju u Skadarliju, gdje na jednom mjestu imaju i barove i restorane.

Skadarlijske kafane, ističe, trude se da očuvaju tradiciju sa obrocima i tipičnom starogradskom muziokom.

Kao važno je istakla da turisti vole srpsku kuhinju ali i provod, i ono što jedino imaju kao primjedbu, je to da su porcije obilne, ali uprkos tome, sve što se naruči, to se i pojede. To je, kaže, jer im je lijepo i interesantno.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This