Ivanov: Policija bi trebala da stoji na mjestima gdje postoji potencijalna opasnost, umjesto da se “kriju po žbunju”.

Ivanov: Policija bi trebala da stoji na mjestima gdje postoji potencijalna opasnost, umjesto da se “kriju po žbunju”.

Bugarski saobraćajni ekspert i predsjednik Sindikata vozača za auto-moto obuku Jonko Ivanov prokomentarisao je tragediju na magistrali Struma, gdje je u autobusu koji se zapalio stradalo najmanje 46 osoba.

On je objasnio da na putu na kom se desila nesreća ima mnogo skretanja sa spustovima i usponima, te da je maksimalna brzina 120 kilometara na čas.

– Na ovim strmim padinama kočnica vozila je zategnuta, to je odgovornost vozača. Niske zaštitne ograde ne bi trebalo da postoje na tako rizičnim dionicama puta – rekao je on za Bulgaria On Er.

– Dužnost je onih koji održavaju put da postave dodatne znakove za smanjenje brzine. U slučaju slabe kiše put postaje klizav i gume nemaju dobro prijanjanje. U slučaju neodgovarajuće brzine i nespretnosti vozača vozilom se ne može upravljati – rekao je Ivanov.

Ivanov je istakao da je došlo do udarca u zaštitnu ogradu desno od autobusa i skoro frontalnog udara razdjelnicu. Prema njegovim riječima, iznenađujuće je da od 2 sata ujutru do 8 časova i dalje nemamo sliku situacije, i čudi ga to što nema svjedoka nesreće.

– Stanje na putu, vozilo ili vozač – jedan od ova tri faktora ili njihova kombinacije je dovela do tragedije. U autobusu bi trebalo da budu dva vozača. Da li su imali vremena da se odmore? U Bugarsku su ušli u 22 časa i dugo putovali – rekao je on.

On objašnjava da je zaštitna ograda nova, i da je uspjela da zaustavi autobus.

Ivanov je posebno skrenuo pažnju na policiju, i rekao da bi bolje bilo da stoje na takvim mjestima gdje postoji potencijalna opasnost, umjesto da se, kako kaže, “kriju po žbunju”.

Prema njegovim riječima, istraga neće dugo trajati, jer su pogođene dvije zemlje. Ivanov kaže da je potrebno da se formira komisija Skoplja i Sofije, prenose Novosti.

SI

CATEGORIES
Share This