Inflacija u Hrvatskoj 11 odsto, prognoziraju im novi vrtoglavi skok cijena

Inflacija u Hrvatskoj 11 odsto, prognoziraju im novi vrtoglavi skok cijena

U Hrvatskoj je inflacija 11 odsto, a sa vrtoglavim skokom cijena hrane i energenata zemlja je na samom evropskom vrhu.

Prognoze nisu dobre, jer bi uskoro mogao da uslijedi novi “cunami”, pa će bezmalo dvije trećine kućnog budžeta odlaziti na stanovanje i hranu.

Stručnjaci kažu da je realno inflacija još viša od objavljene i da to građani i te kako osjećaju.

Čarobnog štapića za zaustavljanje tog trenda nema, a loše vijesti stižu i od kompanija čiji se položaj rapidno pogoršava.

Evropska investiciona banka utvrdila je da su hrvatske kompanije među najpogođenijim zbog rata u Ukrajini i da mnogima slijede bankrot i stečaj.

Stižu im astronomski računi za struju i gas, mnogima i za 300 odsto veći nego prije godinu dana.

U mukama su i hrvatski hoteli na Jadranu, koji “u pet do 12”, uoči glavne sezone, dižu cijene, jer bi, inače, sezonu završili do guše u gubicima.

S druge strane, cijene su na Jadranu toliko porasle da hrvatski gosti to više ne mogu da plaćaju, a pogotovo ne mogu izdržati udar cena u restoranima i na pijacama u turističkim mjestima, gdje se kilogram voća prodaje za deset evra i više.

A smještaj u hotelima i privatnim kućama skuplji je već sada za deset do čak 50 odsto u odnosu na lane.

Sve je više i protivnika uvođenja evra, pa privrednik Damir Vanđelić tvrdi da bi u Hrvatskoj uskoro moglo da bude i milion siromašnih, što nije dobro za primjenu evropske valute.

Ekonomski stručnjak Hrvoje Serdarušić smatra da je od dvocifrene inflacije veći problem državni dug, a da će Hrvatska primjenom evra preuzeti na sebe i probleme evropske valute.

“Loša su vremena”, konstatuje Serdarušić, dok ekonomski stručnjaci upozoravaju da će malo Hrvata moći izdržati nove udare cijena ako se ovako nastavi.

I dok cijene divljaju, a ljudi jedva žive od “prvog do prvog”, Hrvatskoj bolno nedostaju radnici.

Ove će godine čak 100.000 stranaca dobiti posao u Hrvatskoj, prije svega Filipinci koji rade u građevini i turizmu.

Žive krajnje skromno, pa ih hrvatske cijene ne pogađaju, a uštede i za porodicu.

Hrvati nastavljaju trend iseljavanja, jer sa ovim cijenama i platama ne mogu da izdrže, a jesen će očito donijeti i nove izazove.

Novosti

CATEGORIES
Share This