Hrvatska uputila protestnu notu Crnoj Gori

Hrvatska uputila protestnu notu Crnoj Gori

Hrvatska je u četvrtak uputila protestnu notu Crnoj Gori zbog obilježavanja 90 godina školskog broda ‘Jadran’, jedrenjaka koji Hrvatska uporno pokušava vratiti od 1991.

Šezdesetak metara dugačak bijeli jedrenjak izgrađen je 1933. i od tada do 1991. bio je upisan u flotne liste hrvatskih luka. Na remont u Crnu Goru otplovio je 1991, tada upisan u matičnoj luci Split i do danas je u toj zemlji.

Crna Gora od prošle sedmice nizom događanja obilježava 90. godišnjicu broda, zbog čega je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u noti izrazio „najoštriji prosvjed“, prenosi N1.

„Svojatanje tuđe imovine protivno je uobičajenim uzusima, međunarodnom pravu i europskim vrijednostima za koje se je Crna Gora opredijelila“, stoji u saopštenju ministarstva.

Službeni Zagreb je pozvao Podgoricu da prioritetno pristupi bilateralnom rješavanju sudbine tog broda, „simbola višestoljetne hrvatske pomorske tradicije“ te da dotad izbjegava „jednostrane aktivnosti koje su suprotne nastojanjima da se u duhu dobrosusjedskih odnosa, načelima poštivanja i međunarodnog prava pronađe trajno rješenje“.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This