Građani blokirali Jarinje, Rosu traži da se raziđu (VIDEO)

Građani blokirali Jarinje, Rosu traži da se raziđu (VIDEO)

Srbi sa severa Kosova, blokirali su prelaz Jarinje u oba smera, a pripadnici Rosu zahtevaju od njih da se raziđu

Kako javlja reporter Kosovo onlajna sa Jarinja, veliki broj nezadovoljnih građana okupio se zbog pojačanog prisustva specijalnih jedinica Rosu i najavljenog uspostavljanja reciprociteta, od strane vlasti u Prištini, za saobraćajne tablice sa oznakama Republike Srbije

Oni su zaustavili sauobraćaj u obe kolovozne trake, a specijalne jedinice Rosu traže od njih da se raziđu. Na Jarinju je trenutno primetna velika tenzija.

Građani kažu da su došli da mirno izraze svoje nezadovoljstvo, a da su upravo jedinice Rosu prve blokirale put i sa dugim cevima plaše gradjane duž čitavog puta prema Mitrovici.

Na prelazu Jarinje od jutros je prisutan veliki broji propadnika specijalnih policijskih jedinica Rosu, koji su sem na Jarinju raspoređeni i na drugom prelazu prema Srbiji, Brnjaku, kao i širom severa Kosova.

To, kao i činjenica da su vlasti u prištini najavile da počinju sa uspostavljanjem reciprociteta prema Srbiji, izazvalo je veliku zabrinutost i revolt građana srpske nacionalnosti.

Svečlja: Obavezna primena privremenih oznaka za vozila sa srpskim tablicama

Ministar unutrašnjih poslova Dželjaj Svečlja izjavio je da je doneta odluka o obaveznoj upotrebi privremenih registarskih tablica za sva vozila sa srpskim registarskim oznakama za ulazak na teritoriju Kosova, na svim prelazima.
On je na Fejsbuku napisao da su jedine službene tablice one sa oznakom “RKS” koje izdaju službenici Ministarstva unutrašnjih poslova.

Naveo je da MUP, zajedno sa Kosovskom policijom, u okviru redovnih aktivnosti, kao i u cilju očuvanja javnog i ustavnog poretka, obavlja akcije na svim prelazima koje imaju za cilj realizaciju sporazuma o slobodnom kretanju, konkretno o registarskim tablicama vozila.

Svečlja kaže da su pritom preduzete sve potrebne mere kako bi se maksimalno smanjilo čekanje na prelazima.

“Situacija se smirila. Kosovska policija preduzela je sve potrebne operativne i logističke mere kako se ne bi ometalo i otežalo kretanje ljudi i roba”, napisao je Svečlja koji je uz objavu postavio i odluku o upotrebi regsitracionih oznaka.

(Kosovo online)

CATEGORIES
Share This