EU razmatra nove sankcije i naftni ebargo za Moskvu

EU razmatra nove sankcije i naftni ebargo za Moskvu

Vlade zemalja članica Evropske unije razmatraće uvođenje naftnog embarga Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, kada se ove nedelje budu sastajali sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom na nizu samita, koji imaju za cilj da pojačaju sankcije Zapada prema Moskvi, prenosi Rojters.

U želji da natera ruskog predsednika Vladimira Putina na vojno povlačenje iz Ukrajine, EU je, zajedno sa zapadnim saveznicima, već uvela niz restriktivnih mera za Moskvu, uključujući zamrzavanje sredstava ruske centralne banke.

„Radimo na petom paketu sankcija i predložena su mnoga nova imena“, saopštio je visoki diplomata EU Rojtersu, pod uslovom da ostane anoniman, jer ovi razgovori nisu otvoreni za javnost.

Kako je najavljeno, vlade EU započeće konsultacije na nivou ministara spoljnih poslova danas, pre nego što Bajden u četvrtak doputuje u Brisel na samit sa saveznicima u NATO-u, kao i sa članicama EU i u formatu Grupe sedam (G7), u kojoj je i Japan.

Diplomate su za Rojters saopštile da baltičke članice traže naftni embargo,kao sledeći logičan korak, dok Nemačka upozorava da ne treba delovati prebrzo zbog već visokih cena energenata u Evropi.

Moskva je upozorila da bi EU sankcije za rusku naftu mogle da dovedu do zatvaranja velikog gasovoda ka Evropi, u situaciji kada se zemlje Unije oslanjaju na Rusiju za 40 odsto svog gasa, pri čemu je Nemačka je jedna od najzavisnijih velikih ekonomija EU u tom smislu, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

CATEGORIES
Share This