Država prodaje imovinu Ive Sanadera

Država prodaje imovinu Ive Sanadera

Nakon pravosnažnih presuda protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera država je krenula u naplatu desetina miliona kuna.

Zaplijenjena imovina Sanadera i njegove porodice ide na prodaju, a u to spadaju nekretnine, zemljišta i vrijedna umjetnička djela.

Kako javlja HRT, Županijsko državno odvjetništvo je pokrenulo postupak prodaje zaplijenjene Sanaderove imovine na temelju pravosnažne presude u slučaju Planinska i Fimi media.

Kuća u Krapju pokraj Lonjskog polja jedna je od nekretnina koje će ići na doboš. Kuću je Sanaderov pokojni punac kupio 2008. godine. Nakon uvida u dokumentaciju suda u Novskoj vidi se da je država pokrenula postupak brisanja tzv. plombe kojom se u sudskom postupku branila prodaja odnosno otuđenje ove nekretnine.

HRT javlja da je postupak pokrenut za još četiri nekretnine koje u zemljišnim knjigama uglavnom glase na članove Sanaderove porodice, kao što su nekretnine na Goljaku, zemljišta na Braču, stan u Splitu i Sanaderova vila u Kozarčevoj ulici u Zagrebu.

Resorno ministarstvo u skladu sa Zakonom o upravljanju državnom imovinom upravlja trajno oduzetim nekretninama i pokretnom imovinom.

U predmetu Fimi media oduzeto je 12 umjetnina, od čega je slika Vlahe Bukovca procijenjena na preko 300.000 evra.

„Aukcijska kuća Kontura tih je 12 slika procijenila na vrijednost od oko 1.800.000 kuna pa do 2.4 milijuna kuna. Naravno da bi se tek prodajom mogla ustvrditi njihova prava tržišna vrijednost“, kazao je Ivica Poljičak, državni  sekretar u Ministarstvu kulture i medija.

Po svemu sudeći, do prodaje neće doći. Slike se nalaze u depou Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu te će uskoro biti dostupne svim građanima.

„Uvijek ide ono pitanje, prodati te slike pa onda da novac završi u državnom proračunu. Mi smo mišljenja da bi ovdje trebalo primijeniti jedan drugi pristup. Zapravo, dati muzejskom vijeću da sve dobro sagleda i da se te slike daruju jednom od hrvatskih muzeja, ali pritom vodeći računa da to ipak ne bude jedan od naših najznačajnijih muzeja“, kaže Poljičak.

Pravosnažnim presudama država bi Sanaderu trebala oduzeti više od 32 miliona kuna (oko 8 miliona KM), piše HRT. Ukupna vrijednost Sanaderove imovine na početku postupka za Fimi mediju procjenjivala se na oko 36 miliona kuna (oko 9 miliona KM), prenosi Index.hr.

(Agencije   Foto: Pixsell)

CATEGORIES
Share This