Da li je izgubljena „evropska bitka“ na Kosovu?

Da li je izgubljena „evropska bitka“ na Kosovu?

U kojoj mjeri je opozivom kosovske vlade Aljbina Kurtija Evropska unija izgubila transatlantsku bitku po pitanju budućnosti dijaloga o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova?

Evropska unija, kao i neke njene zemlje članice, u individualnim naporima su pokušale da spriječe opoziv vlade formirane prije nešto više od mjesec i po dana, i to nakon četvoromjesečnih pregovora izbornih pobjednika – prvoplasiranog Kurtijevog Samoopredeljenja i drugoplasiranog Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ise Mustafe.

Prema saznanjima Radio Slobodna Evropa (RSE), njemački zvaničnici su imali posebnu ulogu proteklih dana u pokušajima da se ubjedi lider DSK Isa Mustafa da odustane od glasanja o nepoverenju Vladi, na čijem čelu je do, 25. marta, bio Aljbin Kurti.

Sva evropska angažovanja, koja su se intenzivno pojačavala kako se približavao trenutak glasanja, bila su neuspješna.

Dan uoči održavanja parlamentarne rasprave, ambasadori Njemačke i Francuske uputili su zajednički demarš Demokratskom savezu Kosova pozivajući ga da odustane od izglasavanja nepoverenja.

Noć prije glasanja, u utorak, 24. marta, u kasnim satima, zajedničkim saopštenjem ministarstva inostranih poslova Nemačke i Francuske istakla su da je Kosovu potrebna stabilna i u potpunosti funkcionalna vlada kako bi se nosila sa krizom oko koronavirusa.

„Zato pozivamo da se glasanje o nepovjerenju Vladi preispita ili odloži“, naveli su šefovi diplomatija Francuske i Nemačke.

Da li SAD stoje iza rušenja Vlade Kosova?

Jedini koji se nisu otvoreno usprotivili opozivu kosovske vlade, bili su predstavnici zvaničnog Vašingtona. Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet se oglasio na socijalnim mrežama, izrazivši zadovoljstvo održavanjem sjednice skupštine na kojoj se glasalo o nepovjerenju Vladi Kosova. Ovu Kosnetovu poruku je podržao i podelio na društvenim mrežama, američki izaslanik za dijalog Kosova i Srbije Ričard Grenel.

O posledicama pada Vlade

Izvestiteljka za Kosovo u Evropskom parlamentu, zastupnica Viola fon Kramon je proces opoziva Kurtijeve Vlade nazvala „autogol SAD na Kosovu“ koji će, prema njoj, imati istorijsku dimenziju.

Majda Ruge, viša saradnica iz Evropskog savjeta za spoljne odnose sa sjedištem u Berlinu, smatra da se radi o o različitim političkim težinama na Kosovu.

– EU se uključila kasno, a SAD već nedjeljama i mjesecima vrlo snažno guraju ovo pitanje – kaže za Radio Slobodna Evropa Ruge, ocenivši da SAD imaju jači uticaj i legitimitet na Kosovu u odnosu na EU.

– U principu, teško je da EU postigne svoje ciljeve politike na Kosovu ako ih SAD aktivno potkopava i gura u drugom pravcu – zaključuje Ruge.

Radio Slobodna Evropa

CATEGORIES
Share This

COMMENTS