Borelj: Vučić prihvatio prijedlog, Kurti odbio

Borelj: Vučić prihvatio prijedlog, Kurti odbio

Šef EU diplomatije Žozep Borelj izjavio je danas da su evropski posrednici dali prijedlog koji je mogao da riješi aktulenu kriznu situaciju, da ga je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prihvatio, ali da kosovski premijer Aljbin Kurti nije.

“Očekujem od Kosova da odmah suspenduje dalje faze koje se tiču preregistracije vozila, a Srbija da suspenduje izdavanje novih registarskih tablica koje Kosovo vidi kao problem, uključujući i KM tablice”, rekao je Borelj, prenosi Euronews.

Kako je ukazao, poslije mnogo sati razgovora dvije strane nisu uspjele da se dogovore o rješenju danas.

“Mislim da postoji odgovornost zbog toga što se nije postigao dogovor za sve što bi moglo da se dogodi u terenu narednih dana. Rekao sam obema stranama da ne možemo nastaviti ovako, začarani krug kriza i rokova mora da se prekine. Obojica su izabrani lideri sa snažnim mandatom, očekujem da pokažu lidersku ulogu i normalizuju odnose kako bi mogli da nastave svojim evropskim putevima”, rekao je on

Kako je naglasio, informisaće svoje kolege i članice o ponašanju i nepoštovanju međunarodnih obaveza, prije svega Kosova.

“Ovo je veoma negativan signal. Usljed nedostataka današenjg dogovora takođe znači da treba da izvučemo neke zaključke o tome kako se vode ovi razgovori. Obavijestiću zemlje članice o ponašanju strana u ovim razgovorima i nedostaku poštovanja prema međunarodnim obavezima i to se prije svega odnosi na Kosovo”, naglasio je.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This