BiH je u političkoj krizi, vrijeme je za sankcije!

BiH je u političkoj krizi, vrijeme je za sankcije!

Krajnje je vrijeme da konačno razgovaramo i o sankcijama, saglasni su poslanicii u Evropskom parlamentu Tineke Strik (Zeleni/EFA, Nizozemska) i Dietmar Koster (S&D, Njemačka) koji se nalaze u posjeti Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Poslanici u Evropskom parlamentu Tineke Strik (Zeleni/EFA, Nizozemska) i Dietmar Koster (S&D, Njemačka) borave u dvodnevnoj posjeti BiH, gdje su obavili razgovore s ključnim političkim akterima uoči samita ministara spoljnih poslova zemalja EU 15. novembra, gdje će se razgovarati o situaciji u BiH.

“Jedni smo od autora koji rade na izradi godišnjeg izvještaja za BiH. Takođe, autori smo pisma u kojem se traži snažniji angažman i odgovor EU u kontekstu prijetnji i rizika koje je jasno ispoljio gospodin Dodik (Milorad Dodik, član predsjedništva BiH). Cilj naše posjete BiH je bio, prije svega, da se iz prve ruke upoznamo sa situacijom, da razgovaramo sa što većim brojem aktera, da direktno na terenu osjetimo neki puls svih dešavanja i razmotrimo koji bi to bili najbolji koraci prema naprijed, najbolja rješenja kako bi se izašlo iz postojeće krize”, pojasnila je evroparlamentarka iz grupacije Zelenih Tineke Strik.

Kako je kazala, dvije su teme koje su se provlačile kroz njihove sastanke.

“Prva se tiče postojeće političke situacije i prijetnje koja postoji od izglasavanja zakona o povlačenju iz Oružanih snaga, Uprave za indirektno oporezivanje i pravosuđa u okviru Narodne skupštine RS. U kontekstu takve političke situacije moram reći da smo direktno u razgovorima mogli čuti i vidjeti zabrinutost i uplašenost. Druga tema se tiče budućih koraka koji bi išli u pravcu jednog inkluzivnijeg društva. Kako graditi društvo koje nije podijeljeno po nacionalnim osnovama”, izjavila je Strik.

Smatra da su “ove situacije nešto gdje EU može pružiti snažniju podršku”.

“Nakon našeg boravka u Sarajevu, ja sam uvjerenija u stavove da EU mora biti mnogo strožija i snažnija u odgovoru na istupe i poteze gospodina Dodika. Zagovornik sam nedvosmislenog djelovanja od strane EU. Imali smo vrlo jasne istupe SAD-a i najave sankcija. Mislim da je krajnje vrijeme za EU da se pridruži takvoj politici i zauzme čvršći stav sa svoje strane”, istakla je Strik.

Mišljenja je da je krajnje vrijeme da pokažu da će imati snažan odgovor prema svakome ko “bude prelazio krajnje granice”.

“Krajnje je vrijeme da stavimo ovo društvo i njegovu dobrobit u fokus i izbjegnemo dalju digresiju. EU može i mora osigurati snažniju podršku izgradnji jednog inkluzivnijeg društva, i u kontekstu ustavnih i izbornih reformi. Mislim da je i ključno pitanje da naredne godine, s izborima, konačno imamo poštene i pravične izbore u BiH koji će građanima omogućiti da pokažu kakvo je to društvo koje oni žele”, naglasila je Strik.

O sastancima i situaciji u BiH govorio je i poslanik Koster.

“Jedna je od naučenih lekcija je da se radi o jednoj dubokoj političkoj krizi. Stava sam da EU treba da zauzme vrlo jasan i nedvosmislen stav oko toga ko su pravi krivci za postojeću političku krizu, a krivci su svima poznati. Riječ je o političkoj eliti iz Republike Srpske i Dodiku. Mislim da je krajnje vrijeme da konačno razgovaramo i o sankcijama. Zagovornik sam ciljanih sankcija usmjerenih protiv onih koji blokiraju rad institucija. Blokiranje rada institucija je ona krajnja granica, crvena linija koja je sada pređena i na to se mora snažnije odgovoriti”, poručio je Koster.

Smatra da će izbori naredne godine biti itekako ključni.

“EU treba snažnije raditi i na očuvanju teritorijalnog integriteta koje je sada došlo pod znak pitanja, kada vidimo ove krajnje granice koje su pređene. Kada je riječ o sankcijama, naredne sedmice ćemo imati mogućnost da razgovaramo o toj temi. Izuzetno je važno, od strane EU, podržati demokratiju i demokratske procese i jasno pokazati da otcjepljenje nije opcija”, pojasnio je Koster.

(Anadolija  Foto:AA)

CATEGORIES
Share This