Beogradski Blic otkriva: Srbi kreću u formiranje ZSO, evo kako će izgledati

Beogradski Blic otkriva: Srbi kreću u formiranje ZSO, evo kako će izgledati

Srbi na Kosovu i Metohiji planiraju da samostalno krenu u formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), saznaje nezvanično „Blic“.

U planu je da se u narednom periodu održi velika Skupština srpskog naroda sa Kosova i Metohije, na kojoj bi bila proglašena ZSO i ustanovljeni organi Zajednice, otkriva sagovornik „Blica“ upućen u planove Srba sa severa.

– Plan je da se uskoro krene u formiranje Zajednice srpskih opština i njenih organa, a za prvog predsednika ZSO bio bi predložen Dragiša Milović, ugledni doktor i bivši predsednik opštine Zvečan – otkriva sagovornik „Blica“.

Sedište ZSO bi bilo u Kosovskoj Mitrovici.

Izvor „Blica“ objašnjava da su dešavanja poslednjih nedelja uticala na ovakvu odluku, pre svega porast nasilja, hapšenja Srba i upad specijalaca kosovske policije na sever.

– Briselski sporazum potpisan je pre više od 10 godina. Više od 3.700 dana nije formirana Zajednica srpskih opština, a posle svega što trpimo poslednjih dana jasno je da niko to zaista i ne želi: ni vlast u Prištini, ni međunarodna zajednica. Zato ćemo uzeti stvar u svoje ruke – kaže izvor „Blica“.

Sagovornik “Blica” ističe da su sve nemile scene i teror koji Srbi trpe učinili da se sada, pored protesta, razmišlja o mogućim akcijama i građanskoj neposlušnosti.

Ovo će biti organi ZSO

Kako saznaje „Blic“, strukturu Zajednice srpskih opština činiće sledeći organi.

– Skupštinu, kao najviše telo, činiće predstavnici koje imenuje svaka skupština opština članica iz redova izabranih odbornika.

– Predsednik predstavlja Zajednicu, a njemu pomaže potpredsednik. Predsednika i potpredsednika bira Skupština iz redova odbornika opština članica i njihovih gradonačelnika.

– Savet koji je sastavljen od najviše 30 članova iz redova stanovnika opština članica, uključujući sve gradonačelnike opština članica.

– Odbor koji se sastoji od sedam članova koje bira Skupština iz redova gradonačelnika i stanovnika opština članica.

– Administracija, na čelu sa šefom Administracije.

– Кancelarija za žalbe, koja će imati mandat da preispituje žalbe u vezi sa ciljevima.

(Blic) Foto: FOTO: TANJUG/RADE PRELIĆ, TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ, SHUTTERSTOCK / RINGIER

CATEGORIES
Share This