ZNG neće podržati da u Savjetu ministara budu imenovani pravosnažno osuđene osobe

ZNG neće podržati da u Savjetu ministara budu imenovani pravosnažno osuđene osobe

Za nove generacije neće dati podršku da u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine budu imenovani oni koji su pravosnažno osuđeni za bilo koje krivično djelo.

Kako su saopštili iz ove stranke, nastavljaju učešće u zakonodavnoj vlasti na državnom nivou. No, napomenuli su na uslove za učešće u vlasti.”Naši principi od kojih ne odustajemo su jasni. Evroatlantske integracije, poštovanje državnih institucija, borba protiv kriminala i korupcije, provođenje presuda ustavnoga suda, provođenje reforme poreske i akcizne politike sa ciljem ublažavanja posljedica ekonomske krize i osiguranja podrške preduzetništvu te reforma obrazovnoga sistema, povećana ulaganja u nauku i borba za bolji položaj mladih moraju biti teme u fokusu u svim pregovorima koji se vode na ovom nivou”, obrazložili su.

Ponovili su i to da će, kako su istakli, dati šansu novom sazivu Sav jeta ministara u trajanju od 100 dana da dokaže privrženost ovim ciljevima. Međutim, uslov Za nove generacije je i taj da u Savjetu ministara ne mogu biti pravosnažno osuđene osobe.

“No, i prije isteka tih 100 dana, već u prvom koraku izbora ministara i njihovih ministara, nosioca izvršne vlasti, bitno je imenovati osobe od znanja, političkog, legalnog i moralnog kredibiliteta koje mogu ispuniti ono što svi zajedno najavljujemo zadnjih sedmica građanima – izlazak iz višedecenijskog političkog haosa. Stav pokreta Za nove generacije je da nećemo podržati da u novom sazivu Savjeta ministara budu imenovane osobe pravosnažno presuđivane za bilo koje krivično djelo”, naglasili su.

Novi saziv Savjeta ministara će dobiti podršku, kako su saopštili, samo pod uslovom da osobe koje su kandidati za obnašanje ovih funkcija, moraju biti etične osobe, osobe s integritetom i ne mogu biti osobe pravosnažno posuđene za bilo koje krivično djelo, optužene za krivična djela, niti osobe koje su pod istragom policijskih i tužilačkih organa za bilo koje krivično djelo.

Podsjećamo, SDP je za ministra odbrane predložio Zukana Heleza kojeg je Općštnski sud u Bugojnu sredinom prošle godine pravosnažno osudio na pola godine zatvora uslovno zbog lažnog iskaza. S obzirom na ovu činjenicu i s obzirom na stav Za nove generacije, imenovanje novih ministara u Savjetu ministara bi moglo biti dodatno otežano.

Klix

CATEGORIES
Share This