Zbog zaduženja republičke vlasti novac kasni lokalnim upravama

Zbog zaduženja republičke vlasti novac kasni lokalnim upravama

Iako je kolektivnim ugovorom regulisano da lični dohodak zaposlenim u Gradskoj upravi Bijeljine treba da bude realizovan od 1, do 10. mjeseca, plata zaposlenim od početka mandata sadašnjeg gradonačelnika Ljubiše Petrovića bila je prvog u mjesecu i nije bilo kašnjenja.

Tako po prvu put ovog mjeseca u mandatu Petrovića plata u Gradskoj upravi nije isplaćena prvog i kasni prema odredbama Кolektivnog ugovora!

Šta je razlog?

– Plate nisu ugrožene i one će biti isplaćene odmah po prilivu sredstava od PDV-a, navodi Petrović i dodaje da mu nije jasno zašto sredstva od PDV-a nisu uplaćena,

„Treba pitati ministricu finansija Zoru Vidović da saopšti šta se to dešava sa sredstvima od PDV-a. Već se uveliko govori o tome da republička kasa ima ozbiljan problem i da spoljni dug Republike Srpske zadaje velike glavobolje pa je počelo uzimanje i preraspodjela sredstava sa lokalnog nivoa“, kaže Petrović.

On naglašava da je već sada jasno da su dugovanja naše zemlje prevelika i da će kroz koju godinu likvidnost biti sporna, a plate svih u državnim administracijama i preduzećima upitne!

Petrović upozorava da pojedinci nisu ni svjesni da je državna kasa pred bankrotom i da je ostalo još malo za prodati i profitirati!

„Bukvalno je ostala Bijeljina za prodaju – banja, žitnica, gradsko zemljište oko auto-puta i jos uvijek jak budžet! Tužno je i jadno kada ljudi krenu da sakupljaju glasove kako bi kupovali svoju propast i propast države! Neće da vide kako se narod iseljava i sve nas je manje… Zato se moramo boriti na sve moguće načine da sačuvamo ovo što imamo u Semberiji“,

Međutim, izvori iz Vlade otkrivaju da će i dalje biti opstrukcije od republičke vlasti kada je u pitanju Bijeljina.

„Pokušaće da se osvete gradonačelniku Petroviću pred najavljeni opoziv, koji mu je pokrenuo SNSD sa partnerima.

Cilj je, tvrdi taj izvor, izazvati nezadovoljstvo zaposlenih u administraciji Bijeljine kako bi ih pridobili da izađu na referendum i podrže opoziv Petrovića.

„Rađene su ankete i po njima Petrovićeva pozicija nije upitna u Semberiji i zato se sa nivoa republičkih vlasti pokreću ovi potezi“, dodaje taj izvor.

(BN)

CATEGORIES
Share This