Vukota Govedarica čestitao Vaskrs episkopu Dimitriju

Vukota Govedarica čestitao Vaskrs episkopu Dimitriju

Vukota Govedarica je čestitao Vaskrs preosvećenom episkopu Zahumsko-hercegovačkom i Primorskom Dimitriju sljedećim riječima:

Vaše Visokopreosveštenstvo,

ovim putem želim da Vam čestitam praznik Hristovog Vaskrsenja sa željom da radost praznika nad svim praznicima dočekate u dobrom zdravlju, obradovani pri samoj pomisli koliko je zaista velika pobjeda života nad smrću koju je Hristos izvojevao kako bi spasio svijet i čovječanstvo kroz sve vijekove.

Hristovim Vaskrsenjem dobijamo sva objašnjenja u Njegova čuda koja je pravio a koja su nama običnim ljudima ponekada nedostižna i nevjerovatna da se često zapitamo da li je tako nešto zaista moguće? Dokazivati i svjedočiti odista ne možemo, jer je tako nešto bilo u rukama Hristovih apostola i onih izabranih ljudi koji su ostali zapisani u apostolskim jevanđeljima. Danas se takva svjedočanstva nalaze u Vašim, kao i u rukama ostalih arhijereja ali i naše Svetosti patrijarha srpskog gospodina Porfirija.

A mi, mi možemo povjerovati u Vaše propovijedi i besjede. I Bogu hvala vjerujemo i ispovijedamo da je sin Boga živoga vaskrsao i vaznio se i sjedi s desne strane Oca svoga. Pored toga što smo takva uvjerenja stekli u našoj svetoj crkvi, ne bih da zaboravim da smo takvu tradiciju naslijedili i od naših predaka, koja se vijekovima prenosila s koljena na koljeno u našim svetosavskim hercegovačkim porodicama.

Bez vjere u Hristovo Vaskrsenje nemoguća je vjera u Hrista Spasitelja a to posljedično znači da takav čovjek ne može biti Hrišćanin. Srbin koji uz svoj etnos nema Hristovu vjeroispovijest djeluje kao čovjek koji ima ime a nema prezime. To je čovjek koji postoji a nije mu poznato ko je on, šta je on, čiji je i kakav je on. Takav Srbin, koji ne poznaje Boga, u svom ateizmu je nesvjesno spreman na lično obogotvorenje ukoliko se dokopa nekog vida moći. Imamo dosta takvih primjera, kako u prošlosti, tako i u vremenu u kome živimo. Zar takve nije uspio opomenuti veliki Dostojevski sa onom poznatom mudrosti da bi i kada bi znao da Hristos nije istina, opet sve ostavio i pošao za Njim?

Preosvećeni Vladiko Dimitrije, neka današnji dan bude dan kada ćemo dodatno utemeljiti svoju vjeru u Gospoda, nadu u njegov drugi i slavni dolazak i ljubav koju treba da gradimo jedni naspram drugih u našoj društvenoj zajednici nezavisno od toga koje smo vjere, nacije ili rase.

Hristos Vaskrse,

Vaistinu Hristos Vaskrse !

Vaš brat u Hristu

Vukota O. Govedarica

ISTOK

CATEGORIES
Share This