Vukanović za BHRT: Ne očekujem da će istraga domaćih institucija o aferi Kiseonik dati rezultat

Vukanović za BHRT: Ne očekujem da će istraga domaćih institucija o aferi Kiseonik dati rezultat

Podaci koji su iznijeti u javnost su šokantni i u svakoj uređenoj, iole normalnoj zemlji nakon ovoga pala bi vlada i ministar zdravlja i svi odgovorni podnijeli bi ostavke, izjavio je u emisiji BHT1 uživo, komentarišući aferu oko navodne upotrebe industrijskog kiseonika u medicinske svrhe, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Vukanović.

“Ne očekujem od domaćih institucija, koje su zarobljene, da ikad daju rezultat. Pokrenuće se istraga i trajaće godinama. Ja očekujem od Svjetske zdravstvene organizacije, koja ovdje ima kancelariju, da ona sprovede nezavisnu istragu i neka međunarodna institucija jer jedino oni mogu dati objektivno mišljenje kakav je to problem, kako je do njega došlo, ko je odgovoran i kakve su posljedice po zdravlje” kaže Vukanović navodeći da, prije svega, treba preduzeti mjere kako se dalje ne bi ugrožavalo zdravlje ljudi.

Govoreći o današnjoj odluci opozicije u Republici Srpskoj da 2. oktobra organizuje proteste, Vukanović je rekao kako se radi o demokratskom pravu “koje nam je zagarantovano Ustavom kad vlast izgubi razum i kontrolu, kad provodi neke sulude poteze i kad klizimo vrtoglavom brzinom u jedan totalitarni sistem.”

On je kazao kako dugo vremena traje obračun režima sa medijima, pomenuvši brojne prijetnje, napade na novinare, brojne “montirane staljinističke procese” koji se vode protiv novinara i medija. Vukanović je posebno pomenuo primjer BN televizije, koja je, kako je kazao, skinuta sa predajnika i onemogućeno joj je da se prebaci na digitalno emitovanje.

Vukanović je uputio apel svim javnim servisima i Regulatornoj agenciji za komunikacije da se i komercijalnim stanicama omogući da koriste opremu koja je vlasništvao svih građana Bosne i Hercegovine, uz odgovarajuću naknadu. U suprotnom, smatra oon, radi se o diskriminaciji i kršenju Ustava i zakona.

Ovom prilikom komentarisao je i izjavu novog američkog izaslanika za Balkan Gabrijela Eskobara, koji je rekao da će se sankcije protiv korupcije u Bosni i Hercegovini koristiti vrlo agresivno.

To je dobra najava, smatra Vukanović, dodajući da vladajuće strukture i “njihova klijentelistička mreža ne bi bili ovako bahati i oholi u pljački da je nekad neko odgovarao.”

“Međunarodna zajednica je dugo gledala kroz prste, tolerisala kriminal i zato smo došli u ovakvu fazu jednog opšteg rasula, pljačke, otimanja i uništenja pravne države. To su dobre najave, ali hoćemo da ih vidimo na djelu”, kazao je Vukanović.

Odgovarajući na pitanje kako vidi blokadu institucija Bosne i Hercegovine i da li će zaposleni u njima dobiti svoje plate, Vukanović je rekao:

“Ja sam siguran, već ima najava da će Zoran Tegeltija istaći bijelu zastavu, da će na Savjetu ministara biti donesena Odluka o privremenom finansiranju i da je veliki pritisak međunarodne zajednice na SNSD da omogući normalno funkcionisanje sistema. Vrhunski je patriotizam za svakog građanina i političara Republike Srpske da zajedničke institucije Bosne i Hercegovine, Parlamentarna skupština, Savjet ministara i ostale, funkcionišu, da najbolje kadrove šaljemo u Sarajevo i da se trudimo da sistem funkcioniše. Ukoliko sistem ne bude funkcionisao, a Republika Srpska bude označena kao krivac, neko će raspakovati Dejton – a Dodik mu stalno daje povoda – i nanijeće se velika šteta Republici Srpskoj”, rekao je, između ostalog za BHRT poslanik u Narodnoj skupštini RS Nebojša Vukanović.

(Bhrt)

CATEGORIES
Share This