Vlada da reaguje oko projekta HE “Buk Bijela”

Vlada da reaguje oko projekta HE “Buk Bijela”

Odluka Ustavnog suda BiH da Komisija za koncesije BiH, u roku od 90 dana, riješi pitanje dodjele koncesija za izgradnju i korišćenje HE ”Buk Bijela”, ”Foča” i ”Paunci” u suprotnosti je sa ustavno-pravnim sistemom i riječ je o čisto političkoj odluci jer nekome smeta što je koncesija dodijeljena Vladi Srbije, kaže Aleksandra Pandurević, član Glavnog odbora SDS.

Ona je upitala da li bi odluka bila ista da je koncesiju dobila neka zapadna država i da li bi uopšte bila podnijeta apelacija.

„No, ono što me još više čudi jeste muk Vlade Republike Srpske“, kaže Pandurević.

Komisija za koncesije BiH je od svog nastanka do danas, a to je 16 godina,  objašnjava ona, u svojoj nadležnosti imala je svega dvije koncesije na entitetskoj liniji.

”Sve ostale koncesije su dodijelile entitetske komisije jer to jeste njihova nadležnost. Kako je onda Federacija mogla dodijeliti 280 koncesija, među kojima su i dvije koncesije na rijeci Bosni koja teče kroz oba entiteta, a u toku su i postupci za dodjelu koncesija na Neretvi”, kaže Pandurevićeva.

Ona dodaje da je Ustavni sud grubo izašao iz svojih nadležnosti i prekršio Ustav BiH.

„Član VI Ustava BiH, stav 3, tačka a) jasno propisuje da Ustavni sud odlučuje da li je neki član ustava ili zakona entiteta u saglasnosti sa Ustavom BiH! Odluka o dodjeli koncesije nije ni ustav ni zakon, nego pojedinačni upravni akt i presedan je da se Ustavni sud BiH bavi pojedinačnim upravnim aktima”, pojašnjava ona.

Žalosno je, kaže Pandurevićeva, što nekome smeta investicija Republike Srbije od 860 miliona KM i što odavde žele da otjeraju svakog ko je zainteresovan da uloži novac.

”To je ona Srbija koja je BiH donirala respiratore i vakcine, i vaksinisala više državljana BiH nego što ih je vakcinisala matična država, i u koju su po vakcine hrlili i potpisnici apelacije! Kakva se poruka šalje drugim investitorima? Zar mislimo da će neko doći da uloži tamo gdje ga čekaju političke odluke i gdje nema pravne sigurnosti”, pita Pandurevićeva.

Još žalosnije je, kaže Pandurević, da institucije Republike Srpske, prvenstveno Vlada Republike Srpske tihuju na ovakvu odluku.

„Možda i oni priželjkuju neke druge partnere a ne Vladu Srbije!? A najžalosnije od svega jeste da su zaključci Narodne skupštine Republike Srpske od 17. februara 2020, povodom odluke Ustavnog suda kojom se Republika Srpska ostavlja bez državne imovine, mrtvo slovo na papiru koje tzv. ‘srpska reprezentacija’ nije poštovala ni 15 dana. Zar nisu tada rekli da nema odluka na nivou BiH dok se ne donese Zakon o Ustavnom sudu BiH!? Rekli i porekli, i postaše saučesnici Ustavnog suda BiH!”, zaključuje Pandurevićeva.

(Bntv)

CATEGORIES
Share This