Vjera pod kontrolom politike: Islamska zajednica kao krilo SDA

Vjera pod kontrolom politike: Islamska zajednica kao krilo SDA

Sabor Islamske zajednice u BiH juče je dobio novog predsjednika. To je Edhem Bičakčić, bivši visoki funkcioner SDA i nekadašnji premijer Vlade Federacije BiH.

Ono što je zanimljivo jeste da je Bičakčić na toj dužnosti zamijenio Safeta Softića, inače aktuelnog potpredsjednika SDA, a prije Softića na čelu Sabora nalazio se Hasan Čengić, jedan od osnivača najveće bošnjačke političke stranke, koji je u međuvremenu preminuo.

Iako je BiH, po Ustavu, sekularna država u kojoj bi religija trebalo da bude odvojena od politike, česti su slučajevi da se vjerski službenici i njihove vjerske zajednice otvoreno miješaju u politički život i odluke svjetovnih vlasti.

Najsvježiji primjer svakako je oštra kritika odluke Kristijana Šmita kojom je odblokiran proces formiranja vlasti u FBiH, a koje je nedavno uputio reis IZ u BiH Husein Kavazović. Šmitovom odlukom postalo je jasno da će SDA, nakon što je izbačena iz vlasti na nivou BiH, ostati i bez funkcija u Federaciji, što je reisu Kavazoviću, očigledno, žestoko zasmetalo.

– Vjerovao sam da će biti donesena trajna, nepristrasna i pravedna odluka, koja će sve političke faktore dovesti u ravnopravan položaj. Žao mi je što nije tako. Predstoji dugotrajna politička borba za političku ravnopravnost naših građana i naroda – poručio je lider Islamske zajednice u BiH nakon što je shvatio da SDA “leti” iz vlasti.

amir ef mahic iz kozarca  i Reisul-ulema Kavazovic
FOTO: MUSLIMANSKA INFORMATIVNA NOVINSKA AGENCIJA

Inače, ovo nije prvi “izlet” vjerskog poglavara bosanskih muslimana u političke vode.

Kavazović je i ranije često, uostalom kao i njegov prethodnik na toj dužnosti, Mustafa Cerić, otvoreno pokazivao da mu je SDA “prirasla srcu”, a svojim, najblaže rečeno, neprimjerenim postupcima i izjavama izazivao ogorčenje u javnosti.

Prije nekoliko mjeseci Kavazović je, tako, otvoreno davao podršku i imamu iz Kozarca, Amiru Mahiću, čiji je video-snimak, na kojem najgrublje vrijeđa rodonačelnika Srpske pravoslavne crkve Svetog Savu, a cijelu SPC naziva “sektom”, izazvao ogromnu buru u javnosti.

Prema mišljenju stručnjaka za bezbjednost, Dževada Galijaševića, sama činjenica da se na čelo Sabora Islamske zajednice u BiH, već po pravilu, postavljaju isključivo visoki funkcioneri SDA, predstavlja jasan dokaz da IZ sve više podsjeća na vjersko krilo te političke partije.

– Iako je nepoželjno, nije zabranjeno da se vjerski poglavari i službenici oglašavaju o nekim važnim političkim i društvenim pitanjima. Međutim, u slučaju Islamske zajednice u BiH to je postalo pravilo, a ne izuzetak. Djeluje da se reis i imami više bave politikom nego svojim poslom, a iz izjava i postupaka jasno je kojoj političkoj opciji pripadaju. Nisu svi Bošnjaci u SDA, niti smatraju da je ta partija bogom dana i da su jedino njeni članovi “pravi” muslimani. Ovakvim ponašanjem i izjavama Islamska zajednica najveću štetu pravi sebi i autoritetu koji bi trebalo da ima – kaže Galijašević za Srpskainfo.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This