Višković povodom Dana Republike „Ovo je najvažniji datum u novijoj istoriji srpskog naroda“

Višković povodom Dana Republike „Ovo je najvažniji datum u novijoj istoriji srpskog naroda“

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da je 9. januar najvažniji datum u novijoj istoriji srpskog naroda, jer je to dan nastanka Republike Srpske koja je tokom tri decenije postojanja pokazala da je garant opstanka srpskog naroda na ovim prostorima.

Ne smijemo zaboraviti dešavanja iz 1992. godine kada su neki drugi pokušali da preglasavanjem kroje sudbinu i volju srpskog naroda na ovim prostorima i da nam kroje državu koja ne bi bila po volji srpskog naroda, nego po volji nekih drugih – rekao je Višković za RTRS.

Višković je istakao da se proslavom Dana Republike šalju poruke mira, ljubavi, tolerancije i da će se proslava 9. januara ubuduće nastaviti od grada do grada.

Višković je napomenuo da je već dokazano da je Srpska bolji dio BiH i da u svim segmentimma prednjači u odnosu na drugi dio BiH, kao i da je bezbjedna i poželjna destinacija i da sa ponosom gaji to da i pripadnici drugih naroda imaju zagarantovana svoja prava.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Mi smo ponosni na tu činjenicu, a nisam siguran da pripadnici srpskog naroda koji žive na drugim prostorima imaju prava kao što imaju drugi narodi na prostoru Srpske – konstatvovao je Višković.

Govoreći o ekonomskoj situaciji, Višković je podsjetio da je Vlada Srpske donijela brojne mjere kako bi se sačuvala radna mjesta, kupovna moć građana da bi se što bezbolnije prošlo kroz krizu izazvanu sukobom u Ukrajini.

On je ukazao da je prosječna plata u poslednje dvije godine veća nego u drugom entitetu, kao i da Srpska ima rast prihoda, bruto domaćeg proizvoda, socijalnih i boračkih davanja, penzija.

– Tako ćemo nastaviti i u narednom periodu – rekao je Višković i najavio da će se pristupiti izradi socijalne karte.

On je istakao da je Srpska i ovaj put bila prva koja je formirala vlast u BiH, usvojila strateška dokumenta poput budžeta i mjera ekonomske politike, dok u drugom entitetu još od 2018. godine nisu implementirani rezultati izbora.

– Evo i sada imaju problem. Nadam se da će što prije doći do formiranja vlade u tom entitetu. Kao premijer, kada se tamo formira vlada, uputiću dopis za zajedničkim održavanjem sjednice vlada da bismo kao operativni organi dogovorili neke mjere i pitanja, kao i pravce saradnje – naveo je Višković.

On je napomenuo da aktuelna Vlada Srpske ima iste prioritete kao u protekle četiri godine vezane za rast bruto domaćeg proizvoda, smanjenje nezaposlenosti, rast plata, penzija i socijalnih davanja, povećanje prihoda, a posebno da se radi na demografskim pitanjima.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This