Vasić o Alumini “Branimo fabriku i odbranićemo je”

Vasić o Alumini “Branimo fabriku i odbranićemo je”

Donijeti ovakvu odluku o Alumini u trenutku kada fabrika odlično radi, sjajno stoji na tržištu, kada ima neograničene mogućnosti da se i dalje razvija, kada zapošljava 1.600 radnika i  sve to staviti na kocku je zločin prema ovom narodu, poručio je Dragomir Vasić, predsjednik Gradskog odbora SDS Zvornik.

On kaže da je ključno pitanje ko ustvari stoji iza cijele „ove ujudurme“, ko vuče konce iz sjene i kome se, odlukom Vlade RS o prodaji državnih potraživanja privatnom preduzeću Pavgord, Alumina faktički daje na poklon.

– I sada čujem kako od nas neki traže da ćutimo jer idu izbori. Pa nismo mi ti koji su donijeli odluku o prodaju nego Vlada RS. Ovo nema veze sa izborima i mi ćemo odbraniti Fabriku i njene radnike. Ostaćemo dosljedni u zahtjevu da Vlada poništi nezakonitu odluku kojom je državna potraživanja prodala privatnom preduzeću Pavgord iz Foče i Zoranu Stevanoviću, kao licu povezanom sa Pavgordom – istakao je Vasić.

Mi ne smijemo da ćutimo, kaže on, jer je sudbina fabrike od koje zavisi Zvornik u pitanju.

– Radnici Alumine ne žive na Marsu ili u nekoj drugoj državi. To su naši sugrađani koji žive ovde u Zvorniku i sa njihovim sudbinom se ne smije niko igrati – poručio je Vasić.

Napominje da je nekoliko rješenja bilo u opticaju za Aluminu, a da je Vlada RS izabrala najgore.

– Ja ih pitam zašto su odustali od koncepta koji su dogovorili sa rukovodstvom i radnicima prema kojem bi 30 odsto potraživanja bilo u vlasništvu države, 30 odsto koja su priznata povjeriocima, a da 30 bude u vlasništvu jakih kompanija, koje su spremne uložiti 300 miliona KM za otvaranje novih pogona i zaposlenje novih radnika i da deset odsto pripadne radnicima – kaže Vasić.

To je, pojašnjava Vasić, bio koncept gdje svako kontroliše svakog, koji je garantovao da se fabrika razvija, izađe iz stečaja, pored toga je imao i socijalnu i razvojnu komponentu.

– Šta ste vi gospodo iz Vlade uradili? Dali ste većinski paket Pavgordu jer oni nisu bili zadovoljni sa 30 odsto i time ste stavili na kocku budućnost ove fabrike. Sada smo saznali da je pored Pavogorda bilo još zainteresovanih kupaca sa većim iznosima. Pitamo vas po kom zakonskom osnovu bilo ko bez javnog poziva može da kupi potraživanja Poreske uprave i po kom propisu novi vlasnici misle da uknjiže svoje vlasništvo – kaže Vasić.

Srpska info

CATEGORIES
Share This