Uradite bar nešto na kraju mandata u interesu naroda

Uradite bar nešto na kraju mandata u interesu naroda

Bosić poziva kolegij Doma naroda da hitno omogući ukidanje akciza.

– Predsjedavajući kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić (SNSD) je odbijanjem da u skladu sa Poslovnikom, na zahtjev pet delegata zakaže hitnu sjednicu Doma naroda za završetak procedure ukidanja akciza na gorivo i smanjenja PDV-a, grubo zloupotrebio službeni položaj – kaže delegat Doma naroda PS BiH Mladen Bosić (SDS).

Nadležne institucije, kaže Bosič, treba da daju odgovor o krivičnom aspektu ovog djela.

“Špirićeva tvrdnja da nema uslova za održavanje hitne sjednice prije izbora je notorna laž i nije potkrepljena ni jednim argumentom. Upravo je Špirić sazvao prethodnu sjednicu Doma u vrijeme održavanja izborne kampanje, pa je pozivanje na izborni proces apsurdno”, navodi Bosić.

– Pošto nisu imali hrabrosti da javno dignu ruke za odbijanje zakona, jasna je, kaže Bosić, namjera Špirića da opstrukcijama ne završi procedure usvajanja zakona do kraja mandata ovog saziva.

“To bi onemogućilo ukidanje akciza i smanjenje PDV-a za period ne manji od četiri mjeseca do formiranje novog saziva Parlamenta BiH”, upozorava Bosić.

On je zato pozvao kolegij Doma naroda da izvrši svoju zakonsku obavezu u skladu sa članom 58. i 59.stav 2. Poslovnika i sazovu hitnu sjednice Doma naroda i prestanu da blokiraju Parlament.

“Krajnje je vrijeme da bar na završetku mandata urade nešto kako bi se olakšalo građanima da prebrode finansijsku krizu”, konstatuje Bosić.

Kolegij Doma naroda, kao i kompletnu vlast na nivou BiH čine stranke SDA, HDZ i SNSD, koje su ranije i nazvane “akcizna koalicija”, jer su ranije uprkos protivljenju javnosti uveli akcize na gorivo, pravdajući to činjenicom da će od prihoda prikupljenih na taj način graditi auto-putove.

Nekoliko godina kasnije od tih sredstava nije izgrađen ni jedan kilomentar autoputeva ni u Republici Srpskoj, ni u Federaciji BiH.

Inicijativa za ukidanje akciza na gorivo pokrenuta je u Parlamentu BiH još u aprilu ove godine, ali je vlast uglavnom SNSD raznim opstrukcijama uspejla da do toga još ne dođe.

(BN)

CATEGORIES
Share This