Umjesto da riješi problem, vlast sluđuje građane

Umjesto da riješi problem, vlast sluđuje građane

Ne prihvatamo nikakve nametnute odluke, pa tako ni odluku Kristijana Šmita o suspenziji Zakona o nepokretnoj imovini Republike Srpske, ali treba razgovarati da bi se riješila sva otvorena pitanja u BiH, poručila je potpredsednica PDP-a Jelena Trivić.

Povodom poziva koji je vladajuća koalicija juče uputila opozicionim strankama da razgovaraju o rešavanju političke krize, potpredsednica PDP-a Jelena Trivić je saopštila da su ti razgovori mogući samo u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

–  Ne vidim razlog da mi nešto sjedamo mimo Narodne skupštine. Mi smo na pozicijama odbrane Republike Srpske. Ne prihvatamo i ne slažemo se sa nametanjem bilo kakvih odluka pogotovo ne o nekim ključnim, otvorenim pitanjima u Bosni i Hercegovini kao što je ovo. Ali sa vlastima nemamo razloga da sjedamo nakon svih uvreda, nakon što nam stavljaju mete na leđa da smo neki navodni špijuni, izdajnici…ne znam šta imam sjedati sa tim ljudima. Neka dođu u Narodnu skupštinu, u instituciju koju su oni ponizili toliko puta tamo možemo pričati i nigdje više, rekla je Trivićeva.

Ona je navela da ne prihvata odluke Kristijana Šmita i podsjetila da je to bio stav opozicije odmah nakon što je Šmit donio odluku. Kakav će biti dalji razvoj situacije, to ćemo vidjeti, rekla je Trvićeva.

– Uvijek je na vlastima više o tome kako će se postaviti. Oni su gurnuli prst u oko i rekli da je on turista. Ja sam rekla da prihvatam realnost da je on tu, ali ne prihvatam da je visoki predstavnik jer činjenično da nije prošao proceduru u Savjetu bezbjednosti i naravno da u zaključcima Narodne skupštine, za koje smo i mi glasali, da on nije visoki predstavnik, ali da je realnost jeste.

To što ga neko nastavlja zvati turistom, to neka oni nastave sa svojom politikom, ja stojim pri tome da sa Šmitom treba razgovarati ako se žele riješiti otvorena pitanja u Bosni i Hercegovini, ali vlast ne želi da ih riješi. Oni žele da ostane to otvoreno i da imaju političku temu i da jašu i da sluđuju javnost, rekla je Trivićeva.

Ona je navela da poštuje realnost da je Bosna i Hercegovina u ovom formatu nastala Dejtonskim mirovnim sporazumom.

– Priznajem teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, unutar nje entitetsku državnost Republike Srpske. To je rečenica koju je nebrojeno puta rekao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ne znam zašto je problem da ja to kažem, rekla je potpredsjednica PDP-a.

(BN)

CATEGORIES
Share This