„Ukinuti plaćanje poreza na hranu koja se donira“

„Ukinuti plaćanje poreza na hranu koja se donira“

Poslanik SDP u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović uputio je poslanicima inicijativu za dopuna Zakona o PDV kojim se ukida plaćanje poreza na doniranu hranu.

Njegova inicijativa bi uskoro trebala da se nađe u parlamentarnoj proceduri, a Magazinović prije toga želi da ponudi i drugim poslanicima da je podrže i budu njeni predlagači.

On ističe da se ovo zakonsko rješenje dugo očekuje, ne samo od strane onih koji vode javne kuhinje, nego i privrednika koji doniraju hranu.

Magazinović je poslanicima još početkom marta dostavio Prijedlog zakona o dopunama Zakona o PDV čiji je cilj oslobađanje od poreza hrane koja se donira javnim kuhinjama uz poziv da budu jedan od predlagača zakona kako bi na ovom pitanju pokazali saradnju i solidarnost predstavnika građana.

– Paradoksalna je trenutna situacija u kojoj se “kažnjavaju” oni koji doniraju hranu budući da se finansijski više isplati uništiti hranu (plaća se oko 5 odsto od vrijednosti hrane), nego je donirati (plaća se 17 odsto PDV). Procjene izrađene u okviru kampanje „Niko gladan, niko sam“ koju provodi fondacija Mozaik, a čiji je cilj usvajanje ovog zakona, govore da se godišnje uništi hrana u vrijednosti od oko 130 miliona KM – navodi Magazinović u inicijativi koju je uputio poslanicima.

On ističe da je tražio mišljenje i od Uprave za indirektno oporezivanje koja je njegov prijedlog ocijenila osnovanim, te je “iskazala spremnost u preduzimanju aktivnosti u smislu adekvatnog definisanja zakonskih i podzakonskih rješenja”.

– Zajednički je ocijenjeno da intervencija na zakon može rezultirati veoma pozitivnim efektima od kojih će, osim korisnika javnih kuhinja koji su prioritet, korist imati i privrednici koji danas plaćaju 17 odsto poreza na doniranu hranu, ali i budžeti lokalnih zajednica iz kojih se u pravilu odvajaju najveća sredstva za rad javnih kuhinja – istakao je Magazinović.

Poslanica PDP u Predstavničkom domu PS BiH Mira Pekić ističe da je njena stranka još ranije iskazala spremnost da podrži inicijativu da se ukine PDV na doniranu hranu.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ona dodaje da nije sporno da podrži tu inicijativu, ali da je ovako nešto trebao da predloži Savjet ministara BiH s obzirom na to da je Magazinović poslanik SDP koja je dio vladajuće koalicije.

– Bojim se da to ne dobije karakter nekakve populističke ideje. Poslanici koji su dio vladajuće koalicije na nivou BiH bi trebali da koriste svoje kanale preko ministara i institucija u kojima su vlast kako bi ovakva zakonska rješenja došla u parlamentarnu proceduru – ističe Pekićeva za Srpskainfo.

Ona podsjeća da će vladajuća koalicija na nivou BiH, kojoj pripada i Magazinović, imenovati novog direktora UIO jer se konkurs već završava.

Pekićeva dodaje da će ista ta koalicija ponovo imenovati i novog ministra finansija u Savjetu ministara jer će Zoran Tegeltija najvjerovatnije biti novi direktor UIO.

– Prema tome, vladajuća koalicija bi, prije nego izabere direktora UIO možda trebala da zajedno predloži i izmjene Zakona o PDV – poručuje Pekićeva.

Poslanik SNSD u Predstavničkom domu PS BiH Milorad Kojić ističe da kao građanin podržava ovakvu jednu inicijativu, ali da prvo treba da vidi šta piše u predloženim dopunama Zakona o PDV.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

– Često od strane federalnih stranaka dolaze nekakvi prijedlozi koji mogu da utiču na nadležnosti Srpske. U tom smislu smo oprezni i tek kada detaljno proučimo predložene dopune onda će poslanici SNSD donijeti odluku da li će to podržati ili ne – istakao je Kojić za Srpskainfo.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This