Ujedinjenoj Srpskoj mjesto predsjednika NSRS, resori i za probosanske stranke?

Ujedinjenoj Srpskoj mjesto predsjednika NSRS, resori i za probosanske stranke?

Novi saziv Narodne skupštine Republike Srpske trebao bi biti biti konstituisan u utorak.

Na sastanku vladajuće koalicije SNSD, DEMOS, SP, NPS, US, razgovarano je i o novom rukovodstvu tog zakonodavnog organa.

“Dogovorili smo se da predsjednik treba da bude iz Ujedinjene Srpske. Potpredsjedničko mjesto ide za opoziciju, Bošnjaka, Hrvata, SP daje Srbina za potpredsjednika… Imamo matematiku koja će obezbijediti 4 delegata iz SNSD za Dom naroda BiH. Vlada sada ima 16 ministarstava plus predsjednik Vlade. Dogovorili smo se načelno kako će se resori rasporediti. Dogovoreno je 99% stvari”, kaže Dodik nakon sat vremena sastanka.

Stevandic je kandidat za predsjednika NSRS, Boran Bosančic za generalnog sektetara iz Demosa. Razgovarace se sa DNS i SPS, ali i sa Državom. “Nisam cuo da su probosanske, to je neka država, ako je RS država, ok”, kaže Dodik.

Koalicija je razgovarala i o novoj Vladi Republike Srpske i o rasporedu partija u budućem sistemu vlasti.

Definisano je sve načelno kaže, a da će liste SNSD za delegate biti podržane sa nekim drugim strankama mimo koalicije.

Na sastanak su došli lider SNSD Milorad Dodik, potpredsjednici Željka Cvijanović i Radovan Višković, te predsjednici Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, SP Petar Đokić, DEMOS Nedeljko Čubrilović i NPS Darko Banjac sa saradnicima.

2/3 većina u NSRS je nacionalno pitanje, ne može biti pitanje pozicije i opozicije, kaže Stevandic, čije se ime pominje za predsjednika NSRS. @N1infoSA pic.twitter.com/6FLyu6matl

Na današnjem sastanku bilo je riječi i o eventualnoj saradnji sa drugim partijama, DNS i SPS Nenada Nešića i Gorana Selaka, sli i saradnji sa probosanskim pokretom Država.

Vladu će činiti kompetentni stručnjaci za sve oblasti, od zdravstva do poljoprivrede, tvrde u SNSD, a biće dosta mladih i novih lica.

Kandidati SNSD-a za Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine su Snježana Novaković Bursać, Nikola Špirić, Sredoje Nović i Radovan Kovačević.

“Ukoliko DNS i SPS, ali i Država, podrže da SNSD ima 4/5 u Domu, moguće im je učešće u vlasti, razgovaraće se”, kaže Dodik.

(N1)

CATEGORIES
Share This