„Trivićeva umjesto Dodika, ali kad ojača“ nova nagadjanja na staru temu

„Trivićeva umjesto Dodika, ali kad ojača“ nova nagadjanja na staru temu

Ne stišavaju se spekulacije o tome kako lider novoformiranog Narodnog fronta, Jelena Trivić, uživa podršku vlasti u Srbiji, te da je Aleksandar Vučić, navodno, “okrenuo leđa” Miloradu Dodiku.

Posljednju u nizu takvih izjava dao je direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada, Aleksandar Popov, gostujući u programu sarajevske “Fejs” televizije.

Između ostalog, Popov je tom prilikom ustvrdio da je Jelena Trivić vlastima u Beogradu “prihvatljivija od Dodika”, jer, prema njegovim riječima, predsjednica Narodnog fronta, za razliku od lidera SNSD, nema problema sa Zapadom, a jednako je “nacionalistički nastrojena”.

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam
FOTO: NOVA S/YOUTUBE/SCREENSHOT

– Vučić se nije potpuno odrekao Dodika, ali Dodik više nije siguran u Vučićevu podršku – iznio je svoja zapažanja Popov, uz napomenu da je, po njegovom mišljenju, Trivićeva još uvijek “nedovoljno jak igrač”.

Takođe, komentarišući aktuelnu krizu u južnoj srpskoj pokrajini, Popov je ustvrdio da već dugo “visi u vazduhu da Kosovo i Republika Srpska mogu biti kompenzacija jedno za drugo”.

Kako za Srpskainfo otkrivaju izvori iz vrha najveće političke partije u Republici Srpskoj, među brojnim čelnicima SNSD zaista postoji ubjeđenje da je Narodni front Jelene Trivić “projekat” nastao u Srbiji, te da, kako smatraju, uživa podršku određenih visokih struktura SNS, ako ne i samog Vučića.

– O tome se, između redova, moglo prilično toga zaključiti i iz izjava pojedinih visokih funkcionera SNSD nakon što je Trivićeva formirala svoju stranku – kažu izvori našeg portala koji su insistirali na anonimnosti.

Direktor beogradskog Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbjednost, Darko Trifunović, za Srpskainfo kaže da ukoliko zaista postoje određeni pritisci iz vrha Srbije za promjenom vlasti u Srpskoj, onda oni, kako tvrde, sigurno nisu došli samostalno iz Vučićeve “kuhinje”.

FOTO: FOTO MEDIA CENTAR RAS SRBIJA
FOTO: FOTO MEDIA CENTAR RAS SRBIJA

Darko Trifunović– Svjedočimo velikom geopolitičkom sukobu na svjetskoj sceni, a pošto je cijeli Balkan, a samim tim i BiH i Republika Srpska, u zoni uticaja Zapada, sigurno je da postoje ideje i inicijative da se region “očisti” od ruskih igrača. Milorad Dodik se sam nametnuo kao najodaniji ruski saradnik – ocjenjuje Trifunović.

Dodaje da Zapad, prema njegovom mišljenju, neće vući radikalne poteze kako bi sa političke scene u Srbiji i Republici Srpskoj sklonio “ruske igrače”, već da će taj proces, kako predviđa, sam teći svojom dinamikom.

– Personalna rješenja su najmanje važna. Ono što je važno jeste to da je BiH u decembru dobila status kandidata za članstvo u EU i da njene vlasti redovno podnose godišnje izvještaje NATO. Ako neko misli da je taj proces moguće tek tako zaustaviti, grdno se vara – ističe Trifunović.

Što se tiče spekulacija o tome da već dugo postoji plan kompenzacije za Srbiju – “Kosovo za Republiku Srpsku”, Trifunović tvrdi da takve ideje nikad nisu dolazile od bilo kojeg ozbiljnog i relevantnog političara iz SAD ili EU.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This