Trebinjski PDP – novi izazovi, stari politički kurs, o simbiozi ni govora

Trebinjski PDP – novi izazovi, stari politički kurs, o simbiozi ni govora

Ljubiša Krunić, delegat u Vijeću naroda Republike Srpske, biće na čelu Povjereništva trebinjskog PDP-a. Tako je odlučeno u ponedjeljak na sjednici Predsjedništva ove stranke u Trebinju. Javnost je o svemu upoznata juče, kada je na mejl adrese medija stiglo saopštenje.

Pored Krunića, povjereništvo stranke u Trebinju će činiti i Nebojša Milivojević te Ljilja Radojičić. 

Priča o simbiozi, koju je započeo gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, nije zaobišla ni trebinjski odbor. U lokalnim političkim krugovima prepričavlo se ko se sa kim fotografisao, ko s kim pije kafu i ko bi mogao stopama bivšeg trebinjskog gradonačelnika Slavka Vučurevića.

Prethodnih mjeseci lokalni PDP je potresao i sukob Borjan – Petijević. Bivši predsjednik Gradskog odbora PDP-a u Trebinju Saša Borjan policiji je prijavio tadašnjeg stranačkog kolegu Ranka Petijevića da ga je verbalno napao i zaprijetio mu da više neće hodati gradom ne povuče li se sa čela gradskog odbora. Epilog sukoba, koji je Borjan ocijenio kao politički, je 150 maraka kazne koju je Petijević platio. 

Rukovodstvo PDP-a se dugo nije oglašavalo po pitanju dešavanja u Trebinju, a i posjeta prvog čovjeka ove stranke Branislava Borenovića u ponedjeljak završena je u intimnim stranačkim krugovima i bez medija. 

Od članova ove stranke saznajemo da, ipak, nema govora da bi u Trebinju mogli promijeniti politički kurs i djelovati drugačije nego kao opozicija. 

Borenović je imao dobar povod za dolazak u Trebinje. Naime, kako smo već objavili, prošle sedmice je znatan dio članova Gradskog odbora PDP-a prešao u novoformirani “Narodni front” (NF) Jelene Trivić. Osim što je ostao bez predsjednika Gradskog odbora i većine njegovih članova, PDP je nakon dugo vremena ostao i bez odbornika u lokalnoj skupštini. S druge strane, Trivićkin NF u trebinjskom parlamentu imaće Sašu Borjana i Budimira Koprivicu. 

Odlazeći u NF odbornik Borjan je kazao da jedan broj članova glavnog odbora PDP-a podržava saradnju sa režimom, a da se to u ovoj stranci obrazlaže kao politički pluralizam ili pravo na različito mišljenje. O optužbama bivšeg predsjednika GO u medijskom saopštenju PDP-a nije bilo ni riječi. Javnost su obavijestili da vjeruju u entuzijazam i iskrenost svojih članova i da će uspješno završiti proces obnove i jačanja PDP-a u Trebinju. 

Za Ljubišu Krunića raspianje članstva samo je novi izazov za trebinjski PDP, koji, prema njegovim riječima, ostaje u opozicionim redovima. Svjestan je da je bez odbornika prostor za djelovanje znatno sužen, ali uzda se, kaže, u promociju aktivnosti na društvenim mrežama i putem medija. 

Iako je Jeleni Trivić i u javnosti davao bezrezervnu podršku, pa je izgledalo da bi među prvima mogao za njom u NF, Krunić je politički put nastavio u PDP-u. Na naše pitanje da li to ima veze sa njegovim imenovanjem u Vijeće naroda Republike Srpske, Krunić odgovara da nema i da je poziciju delagata zaslužio. 

“Meni stranka to nije dala, ja sam to zaslužio kroz svoju opozicionu borbu i mislim da je potpuno zasluženo što sam ja delegat. Naravno, dugujem zahvalnost partiji na čelu sa Borenovićem i narodnim poslanicima iz kluba PDP-a koji su mi dali podršku i znali da cijene moj dosadašnji rad”, kaže Krunić. 

Primijeti li u svom odboru ideje o simbiozi sa strankama iz vlasti, uvjerava da će napustiti PDP.

“Mi nastavljamo ono što smo radili do sada, ja samo u svoje ime mogu da govorim i ni za koga ne mogu da tvrdim, ali ako iko pokuša da bude u koaliciji sa SNSD-om i njihovim satelitima, ja više neću biti član PDP-a”, uvjerava Krunić. 

Ko će na čelo trebinjskog PDP-a trebalo bi da bude poznato u naredna tri mjeseca. Krunić je za “Direkt” potvrdio da on nema ambiciju da vodi trebinjski PDP i da izbor Nebojše Milivojevića na to mjesto uopšte ne bi bila greška. 

Milivojević je član PDP-a od prošle godine. Njegova stranačka istorija, lična poznanstva i veze sa pojedincima u lokalnom SNSD-u bacile su sumnju dijela javnosti na njegovu iskrenu opozicionu borbu. 

No, Milivojević takve, kako ih naziva, glasine, osuđuje i za “Direkt” kaže da je razilaženje prirodan politički proces, ali da je najbitnije da i PDP i NF ostaju na opozicionoj strani. 

“Ostajemo isključivo na opozicionom političkom frontu. Politika je takva stvar da ne možete reći da je nešto vječno, ali ja u nekom budućem periodu tu ne vidim nikakav prostor za saradnju sa nekim strankama ni pojedincima. Dakle, PDP ostaje sa istim političkim predznakom. Baš smo na sastanku pričali o tome, jer se upravo jedan dio članova koleba zbog tih glasina”, navodi Milivojević i dodaje da o bivšoj stranci, SNSD-u, neće pričati nipšta loše, ali da će loše poteze uvijek osuđivati.

„U Hercegovini se svi poznaju. Ja sa nekim ljudima nemam nikakve saradnje, s druge strane, u svakoj stranci postoje ljudi sa kojima sam drug, prijatelj, s nekim sam slavio slavu zajedno, neke stvari prosto ne možete odsjeći kao nožem. Dakle, možemo mi popiti piće u gradu, ali govoriti o nekoj političkoj saradnji, isključivo ne“, zaključuje on.

CATEGORIES
Share This