Tegeltija zaobilazi aferu “poput kiše oko Кragujevca”

Tegeltija zaobilazi aferu “poput kiše oko Кragujevca”

”Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija “poput kiše oko Кragujevca” pokušava zaobići i zataškati aferu zabrane ulaska u BiH državljanima Srbije”, ukazala je Aleksandra Pandurević, član Glavnog odbora SDS.

”Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija “poput kiše oko Кragujevca” pokušava zaobići i zataškati aferu zabrane ulaska u BiH državljanima Srbije. Umjesto da se obrati direktno OBA i zatraži spiskove i sve informacije, Tegeltija pred javnošću pravi predstavu od obraćanja nerelevantnim institucijama poput Službe za poslove sa strancima. Na sjednici Izvršnog obavještajnog odbora, kojim predsjedava, a koji je mjesto za otvaranje ovog pitanja, Tegeltija nije riječ progovorio, ali zato piše nenadležnim agencijama”, izjavila je Aleksandra Pandurević, član Glavnog odbora SDS.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, ističe ona, ”prema članu 9.  Zakona o OBA,  nadzire rad OBA i snosi političku odgovornost za njen rad”.

”Takođe, on je na čelu Izvršnog obavještajnog odbora koji treba da održava jednom mjesečno i ima pravo da od OBA traži sve informacije, kao i reviziju i istragu ako postoji sumnja da je došlo do nekih zloupotreba i nezakonitosti. Šta je Tegeltija od toga uradio? Ništa!”, objašnjava Pandurevićeva.

Ona tvrdi da Tegeltija ima odlične savjetnike za bezbjednost, iskusne bezbjednjake, i da je sigurna da itekako dobro zna da mu niko drugi sem OBA ne smije dostaviti spiskove jer bi tim počinio krivično djelo, ali da Tegeltija uporno izbjegava da radi svoj posao i suoči se sa OBA.

’’ Zakon o zaštiti tajnih podataka propisuje da ‘zakonski korisnik koji od ovlašćenog lica dobije tajni podatak ne smije ga bez saglasnosti stavljati na raspolaganje drugim korisnicima’. Da je Služba za strance dostavila spiskove Tegeltiji, prema Кrivičnom zakonu, odgovorni bi mogli biti osuđeni na zatvorsku kaznu u trajanju od šest mjeseci do pet godina! Prije nego što javnosti plasira informaciju da je podatke zatražio i od komšija, tetki i strina, pozivamo ga da počne raditi svoj posao, sazove Izvršni obavještajni odbor i zatraži OBA inspekciju ovih odluka”, navodi Pandurevićeva.

Aleksandra Pandurević naglašava da i srpski član Predsjedništva Milorad Dodik, prema zakonu, ima pristup podacima svih stepena tajnosti.

”Dodik je, takođe, morao od OBA zatražiti podatke o licima kojima je zabranjen ulazak u BiH i razlozima zabrane. Ukoliko postoji sumnja da je došlo do zloupotreba, Dodik je morao od glavnog inspektora OBA zatražiti da izvrši inspekciju, reviziju ili istragu. Da on i Tegeltija rade svoj posao ne bi se dešavale ovakve stvari da ugledni intelektualci iz Srbije ne mogu ući u BiH”, zaključila je ona.

(BN)

CATEGORIES
Share This