Tegeltija: Nisu ispunjeni potrebni uslovi za usvajanje budžeta za 2023. godinu

Tegeltija: Nisu ispunjeni potrebni uslovi za usvajanje budžeta za 2023. godinu

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je Srni da zakon o budžetu BiH za 2023. godinu danas nije ušao na dnevni red sjednice jer nisu ispunjeni potrebni uslovi za usvajanje i ocijenio da jedna tačka ne bi trebalo da bude razlog da se ne održi sjednica Savjeta ministara.

Tegeltija je rekao da sjednica Savjeta ministara nije održana jer nije usvojen predloženi dnevni red zato što su protiv predloženog dnevnog reda glasali ministri iz reda hrvatskog naroda.

– Naknadnom izjavom ministra (finansija u Savjetu ministara Vjekoslava) Bevande vidjeli smo da su oni glasali protiv dnevnog reda današnje sjednice jer se na njemu nije našao zakon o budžetu BiH za 2023. godinu – naveo je Tegeltija.

On je rekao da je neprihvatljivo da se zbog jedne tačke dnevnog reda ne razmatra preko 100 ostalih tačaka.

– Nikada se to do sada nije dešavalo na takav način, pogotovo jer se i ovaj dnevni red utvrđivao na identičan način kao i za sve dosadaše sjednice – rekao je Tegeltija.

On je podsjetio da je sjednici Savjeta ministara prethodila sjednica kolegijuma, na kojoj su usaglašene sve tačke koje su bile na dnevnom redu.

– O nekim tačkama smo glasali, neke su dobile podršku da uđu u dnevni red, a neke nisu. Zaista zbog toga što jedna tačka bilo kog ministra nije ušla u dnevni red današnje sjednice ne bi trebalo da bude razlog da se ne održi sjednica Savjeta ministara – naglasio je Tegeltija.

On je obrazložio da se ta tačka nije našla na dnevom redu zato što tako pripremljen dokument, kakav je zakon o budžetu BiH za 2023, ne ispunjava potrebne uslove za usvajanje jer Fiskalni savjet BiH nije usvojio Globalni okvir fiskalnog bilansa i politika u ViH za period 2023-2025. godina.

– Bez usvajanja pomenutog globalnog fiskalnog okvira nije moguće utvrditi drugačiji nivo raspodjele sredstava sa Jedinstvenog računa UIO, jer budžet zajedničkih institucija BiH zahtijeva više od 200 miliona KM dodatnih sredstava sa računa UIO u odnosu na na ono što imamo u 2022. godini – rekao je Tegeltija.

Da je prihvaćem taj dokument, on je rekao da budžet ne bi imao izvor finansiranja.

– Budžet se gotovo u cijelosti finansira sa Jedinstvenog računa UIO i takav nedostatak sredstava nije moguće nadomjestiti na bilo koji drugi način – naglasio je Tegeltija.

On je rekao da podržava svaki dogovor koji će se postići u BiH da se usvoji globalni fiskalni okvir i nakon toga, naravno, da se pristupi usvajanju budžeta za 2023. godinu.

– Smatram da je današnje neusvajanje dnevnog reda samo sporadični incident koji se desio iz, možda, našeg nesnalaženja, i zbog toga sam zakazao novu sjednicu Savjeta ministara sa dnevnim redom koji smo usaglasli za ponedjeljak, 28. novembar – rekao je Tegeltija.

Srna

CATEGORIES
Share This