Tači odbio Dodikov poziv

Tači odbio Dodikov poziv

Predsjednik takozvanog Kosova Hašim Tači nije prihvatio poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da naredne sedmice posjeti BiH povodom samita Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Tači je nakon dugo razmišljanja donio odluku da ne doputuje u BiH i tako ostao pri ranijem stavu da BiH prvo treba priznati nezavisnost Kosova, piše Klix.

On je nedavno u Tirani odbio susret i rukovanje s aktuelnim predsjedavajućim Predsjedništva BiH. Tači prošlog mjeseca nije želio doći ni na godišnju konferenciju EBRD koja se održavala u Sarajevu. Kao razlog nedolaska naveo je činjenicu da BiH nije priznala Kosovo.

Što se tiče SEECP koji počinje 8. jula, planirano je da se sastanci ministara i predsjednika zemalja Jugoistočne Evrope održe na Jahorini i Sarajevu, tačnije u zgradi Predsjedništva BiH.

Prema dostupnim informacijama predsjednici država regiona biće dočekani na crvenom tepihu ispred zgrade Predsjedništva BiH, a gdje će biti postrojeni i pripadnici Oružanih snaga BiH nakon čega će prisustvovati zajedničkoj večeri.

U Sarajevo i na Jahorinu stižu predsjednik Turske Redžep Erdogan, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i Albanije Ilir Meta. U toku ove sedmice očekuju se potvrde dolazaka ostalih lidera zemalja članica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

(S.I.)

CATEGORIES
Share This