Šta je sve u IRB postalo pepeo i dim?

Šta je sve u IRB postalo pepeo i dim?

Predsjednik DNS, Nenad Nešić, izjavio je da je šokiran kontradiktornim izjavama direktora IRB, Dražena Vrhovca, o tome da li je, ili nije uništen arhiv, a posebno da je prije zvaničnog vještačenja naveo da je dimnjak uzrok požara.

Vrhovac svojim izjavama podgijava sumnju da u požaru “nisu čista posla”. Prije podne kaže da je arhiv izgorio, ali da je sva dokumentacija skenirana, a popodne kaže da pisana arhiva nije taknuta požarom. Lično bih volio da je tačno ovo drugo, ali ne znam da li vjerovati Vrhovcu od jutra ili Vrhovcu od večeri, posebno ako se zna da IRB još nije uradila popis izgorjelih stvari – saopštio je Nešić.

Predsjednik DNS ponavlja apel Tužilaštvu da angažuju najbolje vještake. jer uzrok požara ne smije ostavljati traga bilo kakvoj sumnji, te očekuje da tužilac saopšti je li ili nije izgorio pisani arhiv IRB.

– Kao građaninu Republike Srpske teško mi je povjerovati da je požar namjerno izazvan. Ali, isto tako mi je nevjerovatno da su stotine miliona KM nezakonito podijeljene. Istrage, optužnice i sudski procesi govore da je tako bilo. Uništen arhiv ostavlja bez dokaza sve istrage koje se trenutno vode. Zato tužilac mora otvoriti četvore oči i javnosti saopštiti nesumnjivu istinu – istakao je Nešić.

Poručuje da mu je prosto nevjerovatno da se tako lako zapali zgrada izgrađena po najvišim standardima prije deset godina.

– Jeste li čuli još negdje u svijetu da je izgorila neka banka? Valjda postoje neki standardi kako se obezbjeđuje i čuva arhiv, upravo zato da ne bi mogao lako postati pepeo. Savremeni tehnički uređaji čak i loših proizvođača danas imaju garanciju 10 godina, pa je neshvatljivo da dimnjak zgrade ne može duže trajati i funkcionisati bezbjedno – Nešićevo je zapažanje.

Kako se direktor IRB Dražen Vrhovac pokazao nepouzdanim, ističe Nešić, postupajuće Tužilaštvo treba javnost obavijestiti šta je uzrok požara, šta je sve u IRB postalo pepeo i dim, i da li je izgorjela dokumentacija koja se vezuje za istrage koje se trenutno vode.

Izvor: Srpsainfo

CATEGORIES
Share This