Šta je Ćosić obećao, a šta ispunio u Istočnom Sarajevu?

Šta je Ćosić obećao, a šta ispunio u Istočnom Sarajevu?

Gradonačelnik Isočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić tvrdi da je u svom mandatu uradio dosta obećanih projekata zahvaljući budžetu grada i Vladi Srpske, dok sa druge strane, opozicija, predstvnici medija i građani, smatraju da je Ćosić puno obećavao, a uradio malo ili skoro ništa za opštine u sastavu grada.

„Kad bi sad sabrali sve ono što smo radili slobodno bi mogli reći da je vrijednost kapitalnih projekata, za vrijeme ovog mandata preko 10 miliona maraka. I ako se pogleda ono što je budžet grada i što grad može izdvojiti, nakon nepune 4 godine smatram da mogu biti zadovoljan, ne u potpunosti, naravno u potpunosti nikad ne mogu biti zadovoljan, ali je ovo dobra pretpostavka za dalje, kaže Ćosić.

Predstavnici opozicje iz opština Istočno Novo Sarajevo i Pale smatraju da gradonačelnik Ćosić nije ispunio obećanja, da se nije snašao na funkciji prvog čovjeka grada i da je kada je riječ o projektima, favorizovao određene opštine.

„Ako bismo procentualno gledali od obećanja nije nula odsto ispunjeno nego minus deset, što se tiče Pala. Međutim, mislim da je građanima Pala druga stvar više smeta, a to je da je u drugim opštinama mnogo više urađeno. Ovdje iza nas je trebala da bude gradska kuća, pozorište i rektorat među ovim fakultetima gdje mu je prirodno i mjesto, sve te institucije nalaze se danas u Istočnom Novom Sarajevu“, rekao je Saša Knežević povjerenik Liste za pravdu i red – opština Pale.

Član Predsjednitva SDS-a OO Pale Simo Terzić kaže da je Ćosić protraćio svoj mandat kada su Pale u pitanju.

„Gradonačelnik je obećao da će Mofas da nastavi da posluje, da će radnici da dobiju mnogo bolje uslove za rad, međutim SNSD-ov sistem uništavanja javnih preduzeća je nastavljen time, tako da sad na tom lokalitetu Mofasa imamo situaciju da se ruše hale da se kreće sa izgradnjom stambenih objekata. Drugo veliko obećanje jeste tunel koji bi trebao da poveže Istočno Novo Sartajevo i Pale, međutim na tom lokalitetu, osim krtica ne postoji ni jedan drugi kopač“, dodaje Stefan Ignjatović iz SDS-a.

Rad Gradonačelnika Ćosića prate i novinari lokalnih medija koji smatraju da njegovi obećani i realzovani  projekti nisu rađeni po priroritetu.

„Na čemu se zasniva mandat Ćosića, kultura sjećanja. Ako nam se svodi razvoj grada na spomeničku kulturu, umjesto fabrika koje su zatvorili ja se pitam kako ćemo dalje, ima li perspektiva“, jasna je novinarka Sanja Vasković.

Gradonačelnik Ćosić tvrdi da mega projketi poput Gradske kuće u Palama, Rektorata, studentskih domova u Istočnom Novom Sarajevu, Gondola od Pala i Istočnog Novog Sarajeva prema Jahorini i tunel Pale Istočno Novo Sarajevu, nisu dio njegove predizborne kampanje već projketi koje bi grad trebao da realizuje uz pomoć Vlade Srpske.

Ali, ipak, sve nabrojane projekte javnost povezuje sa njegovim imenom i mandatom, pa nam nije jasno zašto je Ćosić toliko povjerenje dao Vladi Srpske koja ga je ispostaviće se, nakon 4 godine ostavila na cjedilu.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This