Šta donosi američki zakon: Domaći političari na meti novog talasa sankcija

Šta donosi američki zakon: Domaći političari na meti novog talasa sankcija

Zakon o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana, čiji je prijedlog nedavno upućen na usvajanje u američki Kongres, predstavlja uvod u mnogo ozbiljnije i opsežnije kažnjavanje ovdašnjih političara.

Izvori Srpskainfo iz diplomatskih krugova tvrde da će navedeni zakon, koji su u proceduru usvajanja zajednički “gurnuli” pojedini demokratski i republikanski senatori, u Kongresu SAD biti usvojen najvjerovatnije već sljedećeg mjeseca.

To bi, prema riječima naših sagovornika, praktično značilo da će Vašington mnogo robusnije, nego što je to do sada bio slučaj, uvoditi sankcije ne samo prema pojedinim političarima iz regiona, već i prema državnim institucijama, preduzećima, pa čak i privatnim firmama koje se dovode u vezu s korumpiranim političarima ili onim liderima koje američka administracija ocijeni kao ruske “igrače” na Zapadnom Balkanu.

– Cilj je da bude podržan ekonomski razvoj i borba protiv korupcije, ali su predviđene i sankcije onima koji ugrožavaju stabilnost regiona ili su umiješani u korupciju. Odnos SAD sa Zapadnim Balkanom je od prelomnog značaja u vrijeme ruske invazije na Ukrajinu – rekla je senatorka Demokratske stranke Džin Šejhin, koja je zajedno sa republikancem Rodžerom Vikerom bila na čelu američkih senatora koji su Kongresu prije tri dana podnijeli prijedlog za usvajanje navedenog zakona.

Bivši karijerni diplomata i član Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, Srećko Đukić, za Srpskainfo ocjenjuje da će Zakon o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana, nakon što bude usvojen u Kongresu, na “potpuno novi nivo” podići američki angažman u ovom dijelu svijeta.

FOTO: N1/YOU TUBE/SCREENSHOT
FOTO: N1/YOU TUBE/SCREENSHOT

– Amerikanci su i do sada uvodili sankcije pojedinim političarima iz naše regije, ali ovo je sada mnogo ozbiljnije. Nakon što ga usvoje, taj zakon će postati obavezujući za sve izvršne organe vlasti u SAD. To, praktično, znači da će pored sankcija kojima se zamrzava imovina na teritoriji SAD ili zabrana putovanja u tu zemlju, sankcije sada biti proširene i na razne vrste finansijskog kažnjavanja, zabranu dizanja kredita, ograničavanja trgovine… Radi se o mnogo ekstremnijim mjerama nego što su postojale do sada – ističe Đukić.

Što se Republike Srpske tiče, Đukić smatra da je navedeni zakon, između ostalog, ozbiljna prijetnja njenom aktuelnom političkom rukovodstvu, ali i cijeloj Srpskoj, odnosno njenom ekonomskom opstanku

 

– Jedna je stvar da zabranite Miloradu Dodiku, Nikoli Špiriću ili nekom trećem da uđe u SAD, a potpuno drugo ako ograničite kreditiranje, poslovanje ili pristup svjetskom finansijskom tržištu Republici Srpskoj zbog njenih vođa koji se prozivaju za korupciju ili ugrožavanje mira. Zbog toga je taj zakon izuzetno ozbiljan – upozorava Đukić.

Direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbjednost iz Beograda, Darko Trifunović, za Srpskainfo tvrdi da je u Vašingtonu u pripremi još jedan zakon, pored navedenog Zakona o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana, a koji bi, prema njegovim riječima, trebalo da ubrza procedure sankcionisanja pojedinaca koji, prema ocjeni Amerikanaca, narušavaju mir i rade na destabilizaciji regije.

– Za pretpostaviti je da će i EU slijediti američki primjer. Inače, Republika Srpska se praktično već nalazi pod sankcijama. Kod vas već godinama nema nijedne značajnije zapadne investicije. Pritisak će vremenom još više jačati ako se ne počnu krivično goniti korumpirani i kriminalizovani političari – tvrdi Trifunović.

UN PROTIV KORUPCIJE

U borbu protiv korupcije na globalnom nivou sredinom juna uključile su se i UN, koje su na posebnoj sjednici Generalne skupštine usvojile Deklaraciju kojom se poziva na globalnu akciju protiv te pošasti. Deklaracijom su se države članice obavezale na efikasniju borbu protiv korupcije i nezakonitih finansijskih tokova kroz sveobuhvatan paket obaveza u oblastima prevencije, međunarodne saradnje, kao i tehničke pomoći u ovom segmentu.

Srpska info

CATEGORIES
Share This