Srebrenka Golić: Nikakva imovina Bošnjaka nije ugrožena

Srebrenka Golić: Nikakva imovina Bošnjaka nije ugrožena

Ostaje da se još Klub Bošnjaka u Vijeću naroda izjasni o Zakonu o nepokretnoj imovini Republike Srpske, dok su se ostali klubovi elektronski izjasnili da nema povrede vitalnog nacionalnog interesa.

To za Srpskainfo kaže Srebrenka Golić, predsjedavajuća Vijeća naroda RS i članica Kluba Bošnjaka, koji bi danas trebalo da se izjasni o zakonu za koga u Sarajevu tvrde da je udar na BiH.

– Nas je osam u Klubu, znate kakav je odnos. Ne znam kako će glasati dva Bošnjaka iz stranke Zelenih i iz SDP BiH. Ukoliko bi se negativno izjasnili, tada bi trebalo da imamo Kolegijum, pa da zakažemo sjednicu Vijeća naroda, koja bi bila vjerovatno u drugoj polovini januara. To je procedura po Poslovniku – objašnjava Golićeva.

Vijeće naroda RS
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Prema njenim riječima, nema nikakve povrede vitalnog nacionalnog interesa u slučaju usvajanja Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u RS.

– Nikakva imovina Bošnjaka tu nije ugrožena. Po Ustavu, šta je vitalni nacionalni interes? To je ukoliko se vrijeđaju prava konstitutivnih naroda i drugih građana koji žive u Republici Srpskoj. Ja tu ne vidim povredu – kategorična je Golićeva.

U Klubu Bošnjaka, od ukupno osam delegata, SNSD ima tri. Osim Golićeve, to su još Aida Prešić i Igor Bošnjak. SDA takođe ima tri; to su Alija Tabaković, Adil Osmanović i Dževad Mahmutović. Prevagu na jednu ili drugu stranu odnose delegat SDP BiH Armin Hamzić ili delegat BH Zelenih, Amir Hurtić. Za ovog drugog teško je povjerovati da će biti protiv zakona, jer mu je stranački šef i rođak, Sevlid Gurtić, imenovan za ministra u novoj Vladi RS.

– Ove dvije stranke su nas podržavale u svim ovim zakonima koje smo mi završili. Oni se čak za Vladu nisu ni izjašnjavali. Nama je dovoljno pet, većina. Vidjećemo kakav će na Klubu da bude omjer snaga – kaže Golićeva.

Dakle, da bi zakon prošao, potrebno je da SNSD obezbijedi pet glasova “za” u Klubu Bošnjaka. A, prema Ustavu RS, da bi zakon bio osporen, potrebna je dvotrećinska većina, odnosno šest delegata protiv, što stranke iz FBiH nemaju.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This