SPS: Farsa od tv debata na Javnom servisu RTRS-a

SPS: Farsa od tv debata na Javnom servisu RTRS-a

Radio televizija Republike Srpske je diskriminisala kandidate za predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH.

Ovo se navodi u prijavi Socijalističke partije Srpske, koja je upućena Centralnoj izbornoj komisiji BiH povodom održanih tv debata u koje su pozvani kanddati SNSD-a, PDP-a i DNS-a, odnosno SNSD-a, SDS-a i DNS-a.

“Radio televizija Republike Srpske je dana 19. 8. 2022. godine na svojoj zvaničnoj veb stranici objavila vijest pod naslovom „U septembru na RTRS-u ciklus emisija `Srpska bira`“ u kojoj se navodi da će RTRS u septembru 2022. godine realizovati niz emisija posvećenih Opštim izborima u BiH. U istoj vijesti se dodaje da će u emisije biti pozvani kandidati za predsjednika Republike Srpske iz SNSD-a, PDP-a i DNS-a, te kandidati za srpskog člana Predsjedništva BiH ispred SNSD-a, SDS-a i DNS-a”, kaže se u prijavi SPS-a Gorana Selaka.

Dalje se naglašava da je Radio televizija Republike Srpske ovim postupkom diskriminisala sve ostale kandidate za predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH.

“S obzirom na to da je Socijalistička partija Srpske kandidovala akademika profesora dr Neđu Đurića za predsjednika Republike Srpske, ovakvom odlukom RTRS-a povrijeđeno je i izborno pravo Socijalističke partije Srpske”, kađe se u prijavi i dodaje:

“Socijalistika partija Srpske smatra da je navedeno postupanje javnog servisa svih građana Republike Srpske – RTRS-a, diskriminatorsko, te da zavređuje posebnu pažnju nadležnih institucija i da zaslužuje provođenje odgovarajućih postupaka, kako bi se izbjegle povrede Izbornog zakona BiH i zaštitila ustavna prava svih učesnika u izbornom procesu”.

Pomenutom odlukom RTRS-a, stoji u prijavi, povrijeđeno je ustavom garantovano biračko pravo, kako aktivno, tako i pasivno.

“Pasivno biračko pravo je povrijeđeno, jer kandidatu SPS-a nije omogućeno jednako predstavljanje kao ostalim kandidatima, a aktivno biračko pravo je povrijeđeno, jer su građani Republike Srpske trenutno onemogućeni da objektivno ocijene sve kandidate kroz predstavljanje u serijalu emisija Radio televizije Republike Srpske”, navodi se u prijavi.

Takođe, Socijalistička partija Srpske je navela da će uložiti i zvaničan prigovor Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH radi zaštite svojih prava.

“Na ovaj način želimo još jednom pozvati sve političke subjekte, ali i institucije, da odgovornim ponašanjem i poštovanjem Ustava i zakona, omoguće pošten, legitiman i legalan izborni proces, u kojem neće biti mjesta diskriminaciji, kaže se u dopisu, koji je SPS uputio Centralnoj izbornoj komisiji BiH, kao i Regulatornoj agenciji za komunikace BiH i Upravnom odboru JS RTRS”, kaže se u prijavi Socijalističke partije Srpske gorana Selaka.

(BN)

CATEGORIES
Share This