SNSD, SDA, HDZ ne snalaze se bez haosa

SNSD, SDA, HDZ ne snalaze se bez haosa

Predsjednik PDP-a je rekao da je prošlo više od četiri mjeseca od kada je Valentin Incko nametnuo odluku, izazvao novu krizu i otišao kući bogatiji za više miliona KM, a da niko od političkih lidera vlasti nije ni pokušao da ovo stanje prevaziđe  i vrati u normalne okvire.

– Bosna i Hercegovina je u stalnoj političkoj krizi, koja je eskalirala nametanjem odluke odlazećeg visokog predstavnika koja je vrlo osjetljivog sadržaja, ali politička kriza u kojoj živimo je prirodno stanište vladajuće koalicije SNSD, SDA, HDZ. Oni se ne snalaze bez haosa i politički ne bi mogli opstati bez kriza koje zajedničkim snagama kreiraju, izjavio je za Švedski državni radio predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Iako je u svjetskoj javnosti isključivo Milorad Dodik predstavljen kao generator krize, treba znati da u BiH postoje najmanje trojica takvih, po jedan iz svake vladajuće stranke koji se, navodno, zalažu za svoj narod, a koji zbog svog interesa ne žele stabilnost i napredak – rekao je Borenović.

Predsjednik PDP-a je rekao da je prošlo više od četiri mjeseca od kada je Valentin Incko nametnuo odluku, izazvao novu krizu i otišao kući bogatiji za više miliona KM, a da niko od političkih lidera vlasti nije ni pokušao da ovo stanje prevaziđe  i vrati u normalne okvire.

– Naprotiv, s jedne strane imamo najave posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske koje traju od oktobra, a na kojoj je navodno trebalo donijeti 140 novih zakona kojima bi bile poništene ranije odluke visokih predstavnika i parlamenata koji su izglasali prenose nadležnosti sa nivoa entiteta na nivo zajedničkih institucija BiH.

Od tih pompeznih najava ostale su četiri informacije sa nekoliko zaključaka, a još nije sigurno ni da li će ta sjednica biti održana. Dodik, koji je predlagač sjednice, igra se s emocijama naroda, a nije objasnio koliko bi Republiku Srpsku koštala vojska i kako bi to dodatno uticalo na ionako nizak životni standard građana, nije objasnio kako mu je VSTS valjao dok je njime upravljao čovjek koji u je danas savjetnik ili kako je Uprava za indirektno oporezivanje dobra kada toj instituciji treba prodati zgradu svog kuma za vrtoglavih 100 miliona KM – kaže Borenović.

Borenović je istakao da istovremeno iz političkog Sarajeva “imamo stalne prijetnje novim sukobima, pod izgovorom odbrane BiH”.

– Čime se takođe igraju emocijama svog naroda i ponašaju se kao da je sredina devedesetih godina, a ne 2021. godina. Zapravo, svi oni zajedno su politička hobotnica od koje treba spasiti i Republiku Srpsku i FBiH, jer iza njihove vlasti je ostalo samo siromaštvo, srozavanje svih vrijednosti koje treba da budu okosnica normalnih i zdravih politika, ostale su nerazjašnjene koruptivne afere, milijarde KM narodnog novca koji je nestao u džepovima privilegovanih.

Jedino što iza njih ne ostaje jeste narod, koji masovno bježi iz ove zemlje. Ako budu imali priliku da nastave da vode svoje „politike“ i nakon 2022. godine, a siguran sam da neće, na kraju će u Švedskoj biti više i Srba i Hrvata i Bošnjaka nego u BiH. Naša misija je da ih zaustavimo u ovom pustošenju i u tome ćemo uspjeti – poručio je Borenović.

Avaz

CATEGORIES
Share This