SNSD-ovci se “tuku” oko zemljišta na planini Jahorina

SNSD-ovci se “tuku” oko zemljišta na planini Jahorina

Načelnik opštine Pale Boško Jugović (SNSD) prekršio je dogovor sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predsjednikom Vlade RS Radovanom Viškovićem pošto je neposrednom pogodbom po nižoj cijeni prodao skoro 5.000 kvadrata opštinskog zemljišta svom bliskom rođaku Acu Stanišiću i tako spriječio najveću stranu investiciju od čak 66,5 miliona evra, piše danas Blic.

Jugović je, kako se stoji u tekstu, krajem decembra bez tendera prodao Stanišiću tačno 4.769 kvadrata opštinskog zemljišta, koje obuhvata i deo ski-staza na Jahorini, po cijeni od svega 300 konvertibilnih maraka (KM) po kvadratu, iako se prije pola godine na sastanku sa Dodikom, Viškovićem, načelnikom opštine Trnovo Dragomirom Gagovićem i predsjednikom Nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorine Nedeljkom Elekom dogovorio da nema prodaje zemljišta na Jahorini koje je u vlasništvu opština Pale, Trnovo i Vlade Republike Srpske.

Koliko je ta prodaja bila štetna, pokazuje i činjenica da je, kako navodi list, cijena kvadrata opštinskog zemljišta na području Jahorine iznosila čak 1.080 KM na posljednjoj licitaciji koju je organizovala opština Pale.

To znači da je opština ovakvom prodajom zemljišta po skoro četiri puta nižoj cijeni izgubila gotovo četiri miliona maraka.

Dalje se navodi da je zanimljivo da je prošlog četvrtka Skupština opštine Pale donijela odluku o prodaji opštinskog zemljišta na Jahorini po početnoj cijeni od 850 KM po kvadratu umesto 300 KM, po koliko je prodato Stanišiću, što je dodatno podstaklo sumnje da je prodajom zemlje neposrednom pogodbom Jugović zadovoljio lične apetite.

Posljedica svega je, kako se navodi, da je i potencijalno najveći investitor u Republici Srpskoj, novosadska firma “Galens”, odustala od gradnje hotela na lokaciji srušenog hotela “Jahorina”, za šta je bila spremna da uloži čak 130 miliona maraka, odnosno skoro 66,5 miliona evra za 72.000 kvadrata zemljišta.

– U Srbiji i svuda daju se olakšice za strane investitore, a Jugović ih tera. Najverovatnije je to povezano sa njegovim rođakom Stanišićem, koji je već kupio dio zemlje. Na taj način Stanišić želi da eliminiše strane investitore kao konkurenciju. A poslije bi on kupio taj plac srušenog hotela za neku siću. Inače, “Galens” već ima hotele u Novom Sadu i na Zlatiboru. Bilo je dogovoreno da hotel na Jahorini rade domaće firme. Predali su i projekte… – ističe neimnovani izvor “Blica”.

Iako je Skupština opštine Pale donijela odluku o prodaji opštinskog zemljišta na Jahorini, još ima mogućnosti da taj pravni akt ne zaživi.

– Sličnu odluku nedavno je donijela Skupština opštine Istočni Stari Grad, pa je reagovalo Pravobranilaštvo Republike Srpske i poništilo tu odluku. Očekuje se reakcija Pravobranilaštva i u slučaju Pala. Očekujemo da se dogodi već tokom ove nedjelje – podvlači izvor “Blica”.

Kako kaže, dogovor da se ne prodaje zemljište na Jahorini koje je u vlasništvu opština i Vlade RS je bio priprema za zakon o Olimpijskom centru Jahorina, koji treba uskoro da bude donesen.

– Tim zakonom centar Jahorina bi trebalo da se proglasi zaštićenom zonom, a prodaja bi bila zabranjena da bi se spriječila divlja gradnja i donijeli regulatorni planovi – objašnjava izvor “Blica”.

Boško Jugović: Hoću da se zna da je zemljište naše

Nakon što je Skupština opštine Pale donijela odluku o prodaji drugog dijela opštinskog zemljišta na Jahorini po početnoj cijeni od 850 KM, načelnik ove opštine Boško Jugović istakao je da to nije odluka o licitaciji, već o povećanju cijene zemljišta na Jahorini.

– Donijeli smo takvu odluku jer je i procenitelj rekao da zemlja na Jahorini vredi i po 1.000 KM, odnosno 1.500 KM po kreditnim aranžmanima. U tri navrata imamo dopise nadležnog Pravobranilaštva RS koje insistira da povećamo cijenu zemljišta na Jahorini i ja sam to ispoštovao, na ovoj skupštini donijeta je odluka i ona će biti dostavljena pravobraniocu.

Zar je problem ako izglasamo cijenu po 850 KM? Već smo imali licitaciju za ovo zemljište po početnoj cijeni od 300 KM koju sam ja obustavio. Treba da znate da nećemo prodati nijedan kvadratni metar te zemlje na Jahorini, ali hoću da je ona u gruntu naša i da se zna da opština Pale ima zemljište na Jahorini – naglasio je Jugović Blicu.

Ovdje treba podsjetiti da je Jugović zbog zemljišta opštine Pale došao u sukob sa predsjendikom NO Olimpijskog centra Jahorina Nedeljkom Elekom, koji inače slovi da je glavni Dodikov igrač na tom području. Elek je več u više navrata javno kritikovao Jugovića, poručivši mu da je on “bivši načelnik opštine Pale”.

(BN)

CATEGORIES
Share This

COMMENTS