SNSD bez pogovora odobrio Stanivukovićev plan ulaganja težak 221 milion KM

SNSD bez pogovora odobrio Stanivukovićev plan ulaganja težak 221 milion KM

Administracija gradonačelnika Draška Stanivukovića je pripremila trogodišnji plan kapitalnih ulaganja u Banjaluku težak više od 221 milion maraka, koji je prihvatila skupštinska većina na čelu sa SNSD-om bez zamjerki.

U pitanju je Plan kapitalnih investicija za period od 2023. do 2025. godine koji je naknadno ubačen na posljednje zasjedanje Skupštine grada Banjaluka i koji su prihvatili odbornici bez imalo diskusije, što prethodnih godina nije bio slučaj.

Naime, od dolaska aktuelne vlasti u Banjaluci postalo je pravilo da projekti koje predloži Stanivuković nailaze na žestoki otpor i brojne primjedbe odbornika većine u Skupštini grada Banjaluka koju predvodi SNSD.

To se ovaj put nje dogodilo i plan kapitalnih ulaganja je skoro pa neprimjetno usvojen na Skupštini grada bez izgovorene riječi.

Na listi sportski teren uz park „Mladen Stojanović“

Tako se u planu koji su svi zdušno podržali, nalazi izgradnja sportske dvorane kod parka Mladen Stojanović, o čemu je CAPITAL pisao u više navrata.

Taj sportski objekat se gradi za potrebe ATP teniskog turnira „Srpska open“, a samu izgradnju sportskog objekta prati niz neregularnosti.

Grad Banjaluka se obavezao da će izdvojiti najveći dio novca za njegovu gradnju.

Ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 18,5 miliona KM, a Planom kapitalnih investicija je predviđeno da se u ovoj godini izdvoji ukupno 16,5 miliona KM. Od te sume Grad iz redovnih budžetski sredstava izdvaja 1,5 miliona KM, deset miliona KM iz kredita, a pet miliona „stiže“ iz ostalih izvora. Sva sredstva se trebaju realizovati u ovoj godini.

U planu i rekonstrukcija javne rasvjete koja nema podršku Skupštine grada

Interesantno je da je u Plan kapitalnih investicija uvrštena rekonstrukcija i poboljšanje energetske efikasnosti javne rasvjete u Banjaluci.

Taj projekat je aktuelna administracija pokušala pokrenuti na zadnjem zasjedanju Skupštine grada Banjaluka, ali bez puno uspjeha.

Plan grada Banjaluka je bio da privatnoj firmi u ratama otplaćuje investiciju u javnu rasvjetu, ali za to nije dobio „zeleno svjetlo“ odbornika, o čemu je CAPITAL pisao u tekstu Stopiran Stanivukovićev plan za obnovu rasvjete u Banjaluci.

Projekat je procijenjen na 20,7 miliona KM, a prema planu ulaganja predviđeno je da privatni partner izdvoji 20 miliona KM i to u 2025. godini.

Mršave finansije za Stanivukovićevo predizborno obećanje

Na listi projekata se našla i gradnja opšte bolnice, koje je jedno od predizbornih obećanja Stanivukovića, ali sa prilično mršavim finansijskim planom.

Cijeli projekat je procijenjen na 50 miliona KM i u planu kapitalnih ulaganja je navedeno da je u 2025. godini planirano ulaganje četiri miliona KM iz eksternih izvora u koje spadaju grantovi, donacije te sredstva ministrastava i drugih institucija. Grad Banjaluka nije planirao nijednu marku za ovaj projekat.

Osim gore navedenih na spisku projekata se nalazi izgradnja centralnog spomen obilježja poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata te sanacija spomenika na Banj brdu koji se skoro u potpunosti trebaju finansirati iz ostalih izvora.

Planirana je i izgradnja novih vodovodnih sistema te i kanalizacione mreže, brojnih saobraćajnica škola i vrtića.

Na spisku se nalazi ukupno 73 projekta koji su podijeljeni u deset oblasti i njihova ukupna vrijednost je procijenjena na 221,3 miliona KM.

Najveći dio novca za ostvarenje svih projekata bi trebalo da izdvoji Grad Banjaluka i to 98 miliona KM, od čega bi više od pola iznosa (59,1 miliona KM) stiglo iz kredita. Ostatak finansiranja za kapitalne projekte u iznosu od 96,1 miliona KM bi trebalo doći iz ostalih izvora finansiranja kao što su grantovi, donacije te kroz sredstva institucija i ministarstava te od privatnog kapitala u iznosu od 27,1 miliona KM.

CAPITAL: Vesna Popović

CATEGORIES
Share This