Skrivaju koliko su potrošili u kampanji: Banjčevoj NPS bi moglo biti zabranjeno učešće na narednim izborima

Skrivaju koliko su potrošili u kampanji: Banjčevoj NPS bi moglo biti zabranjeno učešće na narednim izborima

Sedam stranaka od ukupno 90 u BiH, među kojima je i Narodna partija Srpske, na čijem je čelu Darko Banjac, nisu podnijele postizborne finansijske izvještaje zbog čega im slijede drakonske kazne, a nije isključeno ni da dobiju zabranu učešća na sljedećim izborima.

Među strankama koje nisu podnijele izvještaj nalazi se i jedna iz Republike Srpske, a to je NPS, koja je postala parlamentarna nakon što je na izborima osvojila tri poslanička mandata u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

U NPS ćute

Darko Banjac se nije javio na poziv Srpskainfo kako bi odgovorio zbog čega nisu proslijedili izvještaj i da li imaju namjeru da ga pošalju naknadno.

Pokušali smo da kontaktiramo i generalnog sekretara stranke Diku Cvjetinovića, ali ni on nije odgovorio na naš poziv.

FOTO: NPS
FOTO: NPS

Zbog nedostavljanja postizbornog finansijskog izvještaja CIK BiH ostaje nejasno koliko je ova stranka potrošila tačno novca u predizbornoj kampanji, kao i iz kojih se izvora finansirala.

NPS nije dostavila izvještaj CIK BiH, ali je Transparensi internešnel, čiji su posmatrači pratili predizbornu kampanju, procijenio da je Banjčeva stranka u kampanji potrošila oko 230.000 KM.

– Bitno je istaći da ni pokret Uspješna Srpska, koji je sa NPS nastupio u koaliciji, u podnesenom izvještaju nije prijavio nijednu marku troškova kampanje, iako su posmatrači TI BIH zabilježili bilborde ovog pokreta vrijedne oko 24.000 KM – navedeno je u izvještaju TI BiH.

Novčana kazna za početak, a poslije…

Među strankama iz FBiH koje nisu podnijele postizborni finansijski izvještaj CIK BiH nalazi se i BHI Fuad Kasumović i Platforma za progres. koje su. prema procjeni TI BIH. potrošile najmanje 43 odnosno 32 hiljade KM na bilborde, Fejsbuk oglase i predizborne skupove.

Bivši član CIK BiH i član Koalicije za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“, Vehid Šehić, ističe za Srpskainfo da su sve stranke obavezne nakon izbora da dostave poseban finansijski izvještaj CIK kako bi se vidjelo koliko su novca potrošili i iz kojih su se sredstava finansirali.

On ističe da je postojao zakonski rok u okviru kojeg su morali dostaviti navedeni izvještaj kako bi onda CIK, odnosno njena Služba za reviziju, mogla početi da kontroliše te izvještaje.

Stranke koje u zakonom predviđenom roku ne dostave izvještaj, kako pojašnjava Šehić, kažnjavaju se novčanom kaznom, koja se kreće od 5.000 KM pa na dalje.

Rupa u zakonu

U prošlosti je, navodi Šehić, bilo slučajeva da se stranka kazni sa 15.000, pa i 700.000 KM.

– U slučaju da politički subjekt ni naknadno ne dostavi izvještaj CIK BiH može joj se zabraniti učešće na narednim izborima. Bilo je primjera da neke stranke neće da dostave izvještaj ili da ne dozvole Službi za reviziju da uđe u njihove prostorije, pa se posezalo za takvom drakonskom kaznom kao što je zabrana učešća na izborima – pojašnjava Šehić.

FOTO: KLIX
FOTO: KLIX

Dodaje da tu postoji jedan problem, a to je da se ovom zabranom sankcioniše stranka, ali ne i njeno rukovodstvo.

Dešavalo se, ističe Šehić, da rukovodstvo formira novu stranku i  izađu na izbore sa tim novim političkim subjektom.

Šehić kaže da bi stoga trebalo uvesti sankcije i za odgovorne osobe u političkom subjektu, jer se od njih i traži finansijski izvještaj.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This