Šarović: Ustavni sud BiH se bavi lovom na vještice

Šarović: Ustavni sud BiH se bavi lovom na vještice

Komentarišući Odluku Ustavnog suda BiH da ukine odredbe Deklaracije Narodne skupštine o vraćanju prenesenih nadležnosti i zaključke u vezi Informacije o prenosu nadležnosti, predsjednik SDS-a Mirko Šarović ocijenio je da Ustavni sud dvostrukim aršinima radi sam protiv sebe i donosi odluke koje nisu u skladu sa Ustavom BiH.

“Vlast je i računala da će Ustavni sud BiH poništiti zaključke i da se samo poigrala sa biračima. Tačno je da naši poslanici nisu glasali za Deklaraciju i zaključke jer smo znali da namjera nije iskrena, da se vlast poigrava biračima i da upravo računaju na Ustavni sud BiH. Međutim, uvijek ćemo braniti pravo Narodne skupštine i njene većine, ma ko u njoj bio, da imaju pravo na deklarativan politički stav i kreiranje političkih ciljeva”, istakao je Šarović.

Predsjednik SDS-a mišljenja je da Ustavni sud BiH uopšte nije mogao razmatrati osporene akte i da je apelaciju 15 poslanika Predstavničkog doma morao odbaciti bez ulaženja u meritum i objašnjava:

”Ustavni sud BiH po slovu Ustava BiH nadležan je da razmatra usklađenost opštih akata sa Ustavom BiH, a to su ustavi entiteta i zakoni. Podsjetiću vas, kada je Mladen Bosić 2016. godine podnio apelaciju za ocjenu ustavnosti Odluke o usvajanju Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine i Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, Ustavni sud BiH se proglasio nenadležnim jer ne odlučuje o pojedinačnim pravnim aktima. Svojim dvostrukim aršinima u istoj situaciji, Ustavni sud BiH je potvrdio da je politički a ne pravni sud, i da se bavi lovom na vještice.”

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović smatra i da Republika Srpska mora insistirati na donošenju Zakona o Ustavnom sudu BiH kojim bi strane sudije bile zamijenjene domaćim jer je to za Srpsku najvažniji prioritet.

”Ono što je bitno, to od BiH traži i Evropska komisija koja nam je jasno rekla – sa stranim sudijama nema evropskog puta. To je kapital koji režim u Republici Srpskoj nažalost ne zna da iskoristi”, zaključio je Šarović.

SDSRS

CATEGORIES
Share This